Ananász kajszi

Az Ananász kajszi Kelet-Ázsiából származik, mely Örményország jelképe is. Az örmény neve Shalakh, de nevezik jereváninak is. A kaukázusi sziklás területeken – ahol a nyarak szárazak és forróak, a telek pedig nagyon hidegek – már 3000 éve háziasították a sárgabarackot és az itt termesztett fajták egyik legfontosabbika az ananász kajszi.

Ananász kajszi jellemzői

  • Rendszeresen és bőven termő fajta, melynek edzett fái akár a 75 éves kort is megérik.
  • Erős növekedésű fáinak ágai felfelé törők, szétterülő koronával.
  • Rendkívül jól tűri a szárazságot és a téli fagyokat egyaránt.
  • Rendkívül alkalmazkodóképes, nincs nagy termőtalaj és éghajlati igénye, szinte bárhol megél.
  • Július legelején – a Magyar kajszi előtt érik 8-10 nappal – érő gyümölcsei nagy méretűek, átlagosan 50 gramm tömegűek.
  • Gyümölcsének húsa lédús, alig rostos, nagyon ízletes, kellemesen édes ízű, enyhe ananász aromával.
  • Magbele is édes.
  • A gyümölcs héja vékony, sárga színű, éretten piros rajzolatú.
  • Puha, sűrű állagú termése kerekded formájú, mely friss fogyasztásra és kajszi aszalásra is kiváló.
  • Egyértelműen az egyik legnagyobb élvezeti értékű kajszi gyümölcs, mely nagyon népszerű hazánkban is.

Sárgabarack hazánkban

A sárgabarack egyébként is nagyon népszerű gyümölcs hazánkban, szinte fajtától függetlenül. Hiszen évszázadok óta számos háztáji kertben megtalálható – a szilva, dió, alma mellett – és jól kiegészítette a háztartások téli készleteit. Hiszen a sárgabarack lekvár és a pálinka főzésének is régi hagyományai vannak. Szinte nem volt olyan porta, ahol ne főzték volna mindegyiket. Aztán a befőtt és ivólé készítéssel is kiegészült az eljárás és még több finomság kerülhetett a kamra polcaira.

Ez a népszerű gyümölcs nagyon ízletes, zamatos ráadásul rendkívül egészséges is. Ráadásul a sárgabarack nemcsak nagyon finom, de nagyon egészséges is. Rendszeres fogyasztásával számos betegség megelőzhető, mivel számos létfontosságú vitamint és ásványi anyagot tartalmaz. Mivel pedig a kalória tartalma is meglehetősen alacsony, ezért még fogyókúrás étrendekbe is beilleszthető a fogyasztása, sőt sárgabarack diéta is létezik.

A sárgabarack szezon idején pedig országszerte több helyszínen is rendeznek Sárgabarack Fesztivált, melyre várják a gyümölcsöt kedvelő vagy egyszerűen csak érdeklődő vendégeket számos gasztronómiai és kulturális programmal.

https://hu.wikipedia.org/wiki/Kajszibarack

Vissza a kategória cikkeihez