Barackfa csemete

Barackfa csemete a legtöbb kertészetben elérhető igen széles kínálatban. Ugyanis a sárgabarack rendkívül népszerű gyümölcs hazánkban, ami nagyrészt köszönhető annak, hogy ez a gyümölcs már évszázadok óta jelen van a háztáji kertekben. Már nagymamáink is ebből a zamatos gyümölcsből főzték a süteményekbe való sárgabarack lekvárt, nagyapáink, pedig a sárgabarack pálinkát.

Ráadásul a számos nemesítésnek köszönhetően a sárgabarack szezon június közepétől egészen augusztus közepéig tart. A sárgabarack fajták pedig nemcsak zamatos, illatos gyümölcsük miatt kedveltek, a jótékony hatásuk sem elhanyagolható. Hiszen rendszeres fogyasztás mellett – mely legalább 2-3 darab gyümölcsöt jelent naponta – érvényesül a sárgabarack jótékony hatása is a szervezetre.

Milyen legyen a barackfa csemete 

Már a kajszi csemete választása előtt érdemes eldönteni, hogy hová szeretnénk ültetni a fát, illetve mi célból. Az érési időszakot sem szabad figyelmen kívül hagyni. Ha van mód rá, szerencsés a korai fajtáktól a kései fajtákig úgy választani, hogy folyamatosan biztosítva legyen a nap érlelte zamatos, friss gyümölcs.  A vásárláskor érdemes arra figyelni, hogy a csemetének minél egyenesebb legyen a törzse, minél szabályosabb legyen az oltás forradása, ne legyen sérült a gyökérzete és egészséges legyen a törzse.

Barackfa csemete vásárlása ültetése, gondozása

Az ültetés előtt már figyeljünk a kertben a fényviszonyokat, széljárást, illetve, hogy az őszi fagy mely részeken hagy először dérfoltokat a növényeken vagy a gyepen. A gyümölcsfák döntő többsége meleg igényes, ezért célszerű őket szél- és fagy védett helyre ültetni. A gyümölcsfa csemetéket szabad gyökerű, illetve konténeres kiszerelésben is meg lehet vásárolni. A konténeres gyümölcsfák nagy előnye a biztos eredés.

Ültetését szabad gyökerű facsemete esetén ősszel (október-november) vagy tavasszal (március-április) érdemes végezni, de mindenképpen fagymentes időszakban. Konténeres facsemete esetén az év bármely időszakában ültethetők, szintén a fagymentes időszakban. Ha nem ősszel kerül ültetésre, akkor talán egy kicsit gondosabban kell locsolgatni a fácskát, mivel könnyebben kiszáradhat.

Mivel a téli hideget közepesen tűrik, érdemes fagytól védettebb helyre ültetni. A szabad gyökerű csemetéket ültetés előtt legalább fél-egy napra vízzel teli vödörbe ajánlott állítani, hogy a szállítás során elvesztett nedvességet pótoljuk.

Az ültető gödör legalább a gyökérzet kétszerese legyen, amit célszerű istállótrágyával megszórni és a földdel elkeverni beültetés előtt. A fagyérzékeny kajszit és őszibarackot gyakran ültetik tavasszal. A fák tövét tél előtt célszerű talajtakarással védeni, melyre a mulcs kiválóan alkalmas.

https://oazis.hu/gyumolcsfak

Vissza a kategória cikkeihez

error: Védett tartalom