Barackmagból barackfa

A legegyszerűbb, de legidőigényesebb ültetési módja a kajszinak a barackmagból barackfa nevelése. Kétségtelen, hogy sokkal tovább tart, mintha egy kertészetben kiválasztott csemetét ültetnénk el a kertben. Ráadásul sokkal nagyobb esély van rá, hogy nem fog kicsírázni és ha mégis, nagyon hosszú idő alatt éri el a kertészetekben megszerezhető csemeték méretét. De kísérletezgető kedvükben járók semmi esetre se hagyják ki, sőt gyerekekkel együtt még élvezetesebb is az egész, hiszen ők lesznek, akik lelkesen nézegetik majd a változást minden nap (még ha nincs is változás). Az viszont tény, hogy a saját fáról szüretelt érett, zamatos gyümölcsnél nincs semmi jobb!

Barackmagból barackfa

A sárgabarack utóérésű gyümölcs, így elég 80%-os érettségben leszedni a fáról, hogy kiváló beltartalmi értékű gyümölcsöt kapjunk. Azonban ahhoz, hogy a gyümölcs megfelelően szállítható és hosszabb ideig tárolható legyen, sokszor már jóval korábban leszedik a gyümölcsöt. Ha igazán érett, zamatos kajszihoz szeretnénk jutni, akkor vagy közvetlenül a termelőtől vásárolunk, esetleg magunk szüreteljük szedd magad akcióban, vagy mi neveljük a fát.

Ez többféleképpen történhet:

  • facsemetét vásárolva és ültetve
  • barackmagról ültetve

Ez utóbbi is esetben érdemes először a gyümölcs elfogyasztása után eltávolítani a magról a maradék gyümölcshúst. Ez a penészedés megelőzése érdekében fontos mozzanat.  

A barackmagot háromféleképpen készíthetjük elő az ültetéshez:

  1. elültetjük a magot egyszerűen úgy, ahogy van – ebben az esetben a csírázás folyamata meglehetően hosszú lesz
  2. előkészítve – vagyis a magot ültetés előtt át kell dörzsölni dörzspapírral, ezáltal a mag könnyebben tud vizet felszívni, mely gyorsítja a csírázási folyamatot.
  3. a mag kemény héját eltávolítva – vagyis a külső héjat feltörve a benne található mandula formájú belső magot kell közvetlenül a talajba helyezni.Ha az egész barackmagot ültetjük el, és nem csak a mag belsejét, akkor ajánlott a magot egy hétre a hűtőszekrénybe tenni. Ez ugyanis elősegíti a csírázási folyamatot.

Az ültetés folyamata

A csíráztatáshoz használt föld legyen homokos és fertőtlenített. Ez is elősegíti a penészedés elkerülését. Ültetés után nagyon fontos, hogy a föld nedvesen legyen tartva. A sárgabarack magjának kicsírázásához sok kis türelemre van szükség. Ugyanis akár egy évig is eltarthat, hogy az első zöld hajtások megjelenjenek. Amint látszódik az első kis zöld hajtás, érdemes a cserepet világos helyre tenni. Folyamatosan gondoskodni kell a föld nedvesen tartásáról és nem szabad közvetlen napfénynek kitenni. Kiültetésnél szélvédett, fagymentes helyet kell keresni számára.

A sárgabarackfa tavasszal virágzik fehér és halvány rózsaszín virágokkal. Ha minden jól alakul, a sárgabarackfa a negyedik, ötödik évben hoz először termést.

https://hu.wikipedia.org/wiki/Kajszibarack

Vissza a kategória cikkeihez

error: Védett tartalom