Tartalomjegyzék
A barackos túrótorta egy egész évben készíthető, rendkívül finom, zamatos édesség, mely mégis nyár közepén az őszibarack és a sárgabarack szezonban friss gyümölcsből készítve az igazi. Egyetlen hátránya a nagy melegben, hogy a piskótát sütni kell, így még a sütővel is melegítünk. Viszont megéri a fáradozást! A barackos torta – attól függően, hogy milyen formában sütjük – lehet egyszerű sütemény, vagy akár születésnapi torta is. Bármilyen alkalomra kiváló desszert.
Barackos túrótorta recept
Hozzávalók a piskótához:
- 6 púpozott evőkanál finomliszt
- 3 db tojás
- 6 evőkanál cukor
- 6 g sütőpor
- 3 evőkanál víz
- 2 evőkanál napraforgó olaj
Hozzávalók a krémhez:
- 50 dkg túró
- 25 dkg mascarpone
- 25 dkg porcukor
- 2 evőkanál vaníliás cukor
- 400 ml habtejszín
- 1 dl tej
- 50 dkg sárgabarack vagy őszibarack
- 1 kezeletlen citrom frissen facsart leve és reszelt héja
A bevonathoz:
- 1 csomag színtelen tortazselé
- 2,5 dl víz
A sárgabarackos túrótorta elkészítése:
- Először a piskótát készítjük el. Ehhez a tojások sárgáját habosra keverjük a cukorral.
- Majd hozzáadjuk a vizet és az olajat is és alaposan összekeverjük.
- Az átszitált lisztet elkeverjük a sütőporral és folyamatos keverés mellett adagoljuk a tojásos cukros keverékhez.
- A tojások fehérjét kemény habbá verjük, majd óvatosan ezt is a lisztes keverékhez adagoljuk.
- Óvatosan elkeverjük.
- Egy 25 cm-es tortaforma aljára sütőpapírt teszünk és beleborítjuk a tésztát.
- 170 fokra előmelegített sütőben aranybarnára sütjük.
- Amíg sül a túrót áttörjük villával, majd hozzáadjuk a mascarponét, a porcukrot és a vaníliás cukrot, valamint a citrom levét és reszelt héját is. Alaposan elkeverjük.
- Majd a zselatinport a dl tejben feloldjuk és a krémhez adjuk.
- Hozzákeverjük a felvert tejszínhabot is.
- A megsült piskótára tesszük a tetszőlegesen vágott barackokat.
- Erre kenjük a krémet.
- Majd hűtőbe tesszük néhány órára.
- Tálalás előtt maradék barack szeletekkel, esetleg mentalevélkékkel, vagy levendula virággal díszítjük.
- A tortazselét elkeverjük a hideg vízben.
- Felfőzzük, kicsit forralva is.
- Pár perc hűlés után a tortára öntjük.
- Ha megszilárdult szeletelhetjük.
https://hu.wikipedia.org/wiki/Kajszibarack
Vissza a kategória cikkeihez