Bergeron sárgabarack

A Bergeron sárgabarack késő ősztől rügypattanásig ültethető fajta, melyet világszerte ismernek és termesztenek. Ez a népszerű gyümölcs nagyon ízletes, zamatos ráadásul egészséges is. Rendszeres fogyasztásával számos betegség megelőzhető, ugyanis a sárgabarack jótékony hatása a szervezetre rendkívüli. Köszönhetően annak, hogy számos vitamin- és ásványi anyag megtalálható benne, amire a szervezetnek szüksége van. Hazánkban a kajszi nagyon népszerű gyümölcs, olyannyira, hogy még Barackfesztivál keretében is tisztelegnek a szervezők a gyümölcs előtt.

Bergeron sárgabarack jellemzői

Ezt a fajtát már 100 éve fedezték fel Franciaországban. Azóta is nagyon népszerű fajta, melyet szinte az egész világon termesztenek. A Bergeron egy kései érésű fajta, mely július 20 után körülbelül 12 nappal a Magyar kajszi után érik. Gyümölcse közép-nagy, valamivel kisebb, mint a Magyar kajszi esetében, kissé megnyúlt gömb alakú. A héj sötét narancssárga színű, a napos oldalon sötétpiros. Húsa narancssárga színű, kemény, de leves, kellemes savú, zamatos, kiváló ízű. Lekvár készítésénél érdemes tudni, hogy rost szálai megkeményednek, így akár zavaró is lehet a lekvárban. Botmixerrel dolgozzuk el, ha mégis ebből a fajtából készítenénk.

Feltörő növekedésű, közepesen sűrű koronát nevel. Korán termőre fordul, rendszeresen és bőven terem. A téli lehűléseket kiválóan tűri. Kései érése, termésbiztonsága és kedvező gyümölcstulajdonságai miatt népszerű fajta. Azonban túlterhelődésre hajlamos, ilyenkor gyümölcse kisebb, ízetlenebb és rostosabb.

Konténeres Bergeron sárgabarack

A Bergeron is kapható szabadgyökerű, illetve konténeres változatban is. A kettő között az ültetése időpontjában van nagyjából különbség, illetve az ültetést megelőző előkészületekben.

A gondozása megegyezik az egyéb sárgabarack fajták gondozásával, ültetésével, metszésével. Az ellenálló képessége nem túl erős, ezért szükséges a megfelelő növényvédelméről gondoskodni. Mivel sem a sharka vírusra, sem a moníliára és a fitoplazmózisra nem toleráns fajta. Már a csemeték kiválasztásánál érdemes ellenállóbb fajtákat választani, és olyan fácskákat vásárolni, amelyek megfelelő kertészetekből valók, ezzel is kivédve, hogy kórokozók legyenek a növényen, illetve a betegségekkel szemben ellenállóbb is legyen.

https://hu.wikipedia.org/wiki/Kajszibarack

Vissza a kategória cikkeihez

error: Védett tartalom