Bergeron sárgabarack

A Bergeron sárgabarack késő ősztől rügypattanásig ültethető fajta, melyet világszerte ismernek és termesztenek. Ez a népszerű gyümölcs nagyon ízletes, zamatos ráadásul egészséges is. Rendszeres fogyasztásával számos betegség megelőzhető, ugyanis a sárgabarack jótékony hatása a szervezetre rendkívüli. Köszönhetően annak, hogy számos vitamin- és ásványi anyag megtalálható benne, amire a szervezetnek szüksége van. Hazánkban a kajszi nagyon népszerű gyümölcs, olyannyira, hogy még Barackfesztivál keretében is tisztelegnek a szervezők a gyümölcs előtt.

Bergeron sárgabarack jellemzői

Ezt a fajtát már 100 éve fedezték fel Franciaországban. Azóta is nagyon népszerű fajta, melyet szinte az egész világon termesztenek. A Bergeron egy kései érésű fajta, mely július 20 után körülbelül 12 nappal a Magyar kajszi után érik. Gyümölcse közép-nagy, valamivel kisebb, mint a Magyar kajszi esetében, kissé megnyúlt gömb alakú. A héj sötét narancssárga színű, a napos oldalon sötétpiros. Húsa narancssárga színű, kemény, de leves, kellemes savú, zamatos, kiváló ízű.

Feltörő növekedésű, közepesen sűrű koronát nevel. Korán termőre fordul, rendszeresen és bőven terem. Korán termőre fordul, rendszeresen és bőven terem. A téli lehűléseket kiválóan tűri. Kései érése, termésbiztonsága és kedvező gyümölcstulajdonságai miatt népszerű fajta. Azonban túlterhelődésre hajlamos, ilyenkor gyümölcse kisebb, ízetlenebb és rostosabb.

Konténeres Bergeron sárgabarack

A Bergeron is kapható szabadgyökerű, illetve konténeres változatban is. A kettő között az ültetése időpontjában van nagyjából különbség, illetve az ültetést megelőző előkészületekben.

A gondozása megegyezik az egyéb sárgabarack fajták gondozásával, ültetésével, metszésével. Az ellenálló képessége nem túl erős, ezért szükséges a megfelelő növényvédelemről gondoskodni. Mivel sem a sharka vírusra, sem a moníliára és a fitoplazmózisra nem toleráns fajta. Már a csemeték kiválasztásánál érdemes ellenállóbb fajtákat választani, és olyan fácskákat vásárolni, amelyek megfelelő kertészetekből valók, ezzel is kivédve, hogy kórokozók legyenek a növényen, illetve a betegségekkel szemben ellenállóbb is legyen.

https://hu.wikipedia.org/wiki/Kajszibarack

Vissza a kategória cikkeihez