Budapest kajszi

A sárgabaracok között rengeteg kiváló fajta létezik, de a Budapest kajszi különleges helyet foglal el a magyar gyümölcstermesztésben. De vajon miért ilyen népszerű? Nézzük meg közelebbről!

Budapest kajszi jellemzői

Középkésői érésű fajta, amelyet kiváló termőképesség és remek ízvilág jellemez. Gyümölcsei nagyok, enyhén megnyúlt formájúak, élénk narancssárga héjjal és bő levű, édes-savanykás hússal. A mag könnyen elválik a gyümölcshústól, így kiválóan alkalmas feldolgozásra. A Budapest kajszi remek választás friss fogyasztásra, de lekvár, befőtt és pálinka készítésére is tökéletes.

Hogyan ültessük el a Budapest kajszit?

Már az ültetése előtt elengedhetetlen a megfelelő hely kiválasztása, ha egészséges és bőtermő fát szeretnénk nevelni. A kajszibarack szereti a napos, védett helyeket, ahol a talaj jó vízelvezetésű. Az ültetést leginkább kora tavasszal vagy késő ősszel érdemes elvégezni. Fontos, hogy a gyökérnyak ne kerüljön mélyre, és az első időszakban rendszeresen öntözzük a fát, hogy megfelelően megerősödjön.

Gondozása

A kajszibarackfák gondozása rendszeres metszést igényel, hogy a korona megfelelően szellős maradjon, és a termés egyenletesen fejlődhessen. A tavaszi fagyokra különösen érzékeny, ezért érdemes védekezni fagyvédő öntözéssel vagy füstöléssel. Nyáron az öntözés kulcsfontosságú, de ügyeljünk rá, hogy a talaj ne legyen túlzottan nedves, mert az a gyökérzet károsodásához vezethet.

Mulcsozással is segíthetjük a gyommentesítést és a nedvesség megtartását.

Milyen betegségekre kell figyelnünk a Budapest kajszinál?

Sajnos hajlamos lehet a kajszifák leggyakoribb betegségeire. A monília az egyik legveszélyesebb kórokozó, amely virágszáradást és termésrothadást okozhat. Emellett a levéllyukacsosodás és a gutaütés is gyakran érinti. A megelőző permetezés és a rendszeres metszés segíthet minimalizálni a betegségek kockázatát, és érdemes figyelni a biológiai védekezési módszerekre is.

A Budapest sárgabarack érési ideje, felhasználása

Középkésői érésű fajta, amely általában július közepén-végén hozza be teljes termését. Viszonyításképpen, a korai fajták, mint a Ceglédi Piroska vagy a Korai Zamatos, már június végén érnek, míg a későbbi fajták, mint a Bergeron vagy a Gönci magyar kajszi, a Budapest kajszi után néhány héttel szüretelhetők. Az érési időt befolyásolhatják az időjárási viszonyok és a termőhely adottságai, de megfelelő gondozás mellett a Budapest kajszi bőséges és ízletes terméssel ajándékoz meg minket.

Ez a fajta is sokoldalúan felhasználható. Nyersen fogyasztva is isteni, de ha valami különlegesebbre vágyunk, készíthetünk belőle lekvárt, kompótot vagy akár süteményekbe is keverhetjük. Pálinkafőzéshez is kiváló alapanyag, hiszen magas cukortartalma miatt erőteljes, zamatos italt ad. Ha valami igazán különlegeset szeretnénk, próbáljuk ki egy frissítő barackos sorbetként vagy chutney formájában!

https://hu.wikipedia.org/wiki/Kajszibarack

Vissza a kategória cikkeihez

error: Védett tartalom