Cefrének való sárgabarack

Cefrének való sárgabarack akár mag nélkül előkészítve is kapható. Hiszen sokan nemcsak sárgabarack lekvárt, de akár jó minőségű Barack pálinkát is főzetnének belőle. Ennek alapja pedig, hogy gondosan szedett, érett, ép gyümölcsöt használunk fel a feldolgozás során. A hazánkban elérhető sárgabarack fajták ízvilága összehasonlíthatatlanul jobb a napjainkban terjedő egyéb fajtáknál. A fő kajszibarack termő vidékeink környékén (Gönc, Kecskemét) biztosan lehet a termelőktől vásárolni, de interneten hirdetve is próbálkozhatunk.

Sárgabarack cefrézése

A kajszi cefrézése gondos odafigyelést igényel, hiszen csak ez által lehet a gyümölcsben lévő értéket gazdaságosan kihasználni. Valamint csak a jó cefréből lehet jó pálinkát előállítani. Azokból a gyümölcsökből, melyeknek megfelelő mennyiségben tartalmaznak cukrot, alkalmasak pálinka készítésére. Ilyenek az alma, birs, cseresznye, körte, meggy, őszibarack, sárgabarack, szilva, szőlő, szőlőtörköly, illetve a vegyes gyümölcsök.

A barack cefrézésének legfontosabb mozzanatai:

 • Tisztaság
  Nagyon fontos, hogy mind a begyűjtött gyümölcsök, mind pedig a tárolóedények tiszták legyenek. A felhasználni kívánt gyümölcsökön ne legyenek rothadás- és föld szennyeződések sem. Valamint a gyümölcsök szárait, magjait is el kell távolítani. Ha a mag nagyobb mennyiségben jelen van a cefrében, az keserűséget okozhat. (Ugyanakkor például a sárgabarack esetén szükséges valamennyi jelenléte, hogy a harmonikus illat- és íz anyagát elérje.)
 • Darabolás
  A begyűjtött megtisztított gyümölcsöket össze kell darabolni annak érdekében, hogy a barackból a gyümölcscukor az erjedés folyamán minél könnyebben és gyorsabban alkohollá tudjon alakulni. Ehhez használatos eszközök: szőlődaráló, gyümölcsaprító, habarcskeverő (melyet fúrógépbe lehet befogni), de bármi egyéb mellyel minél apróbb darabokra lehet vágni úgy, hogy a szövetek roncsolásával, a gyümölcslét kinyerjük.
 • Erjesztés
  A cefre erjesztésénél fontos a megfelelő hőmérséklet, mely 15-22 °C között a legoptimálisabb.
  Ennél alacsonyabb hőfok esetén a az élesztők szaporodása nagyon lelassul, így az erjedési folyamat lassú, vagy esetleg nem is indul be. 22 °C fölötti hőmérséklet esetén viszont nagyon gyors az erjedési folyamat, így nincs elegendő idő arra, hogy a harmonikus íz- és illatanyagok kialakuljanak.

Amire még figyelni kell a cefrének való sárgabarack feldolgozása során:

 • az erjesztő tartályba mindig csak annyi gyümölcs kerüljön, ami feldolgozásra is kerül.
  A következő napi feldolgozások új edénybe kerüljenek, mert a már erjedésnek indult anyag az új gyümölccsel nem kezd el újra erjedni, tehát az utólagosan belekerült anyagból a cukor nem alakul át alkohollá.
 • Az erjedésben lévő cefrét 7-10 napon át naponta legalább egyszer át kell keverni. Ez a zajos erjesztés időszaka, mely alatt a cefrés edény tetejét csak lazán kell lezárni. 14 nap után már légmentesen lezárható. (Célszerű műanyag hordót használni ehhez, fém semmi esetre ne legyen!)

Ezek után történhet csak meg a pálinka főzése. Hazánkban több helyen foglalkoznak barackpálinka főzéssel, de főleg a kajszibarackból készült pálinka a jellemző, az őszibarack pálinka a ritkaságok közé tartozik.

A minőségi pálinka ízét és zamatát a tulipánformájú pohár emeli ki igazán, mely a nyelv alá vezeti a párlatot, ahol a legintenzívebben érzékelhetők a gyümölcsös aromák.

https://hu.wikipedia.org/wiki/Pálinka

Vissza a kategória cikkeihez

error: Védett tartalom