Ceglédi óriás

A Ceglédi óriás kajszibarack rendkívül népszerű fajta hazánkban, amely nagy méretű, ízletes gyümölcsöket terem. Gyümölcse megnyúlt, oldalról kissé lapított, tojásdad alakú, alapszíne narancssárga, napos oldalán kárminpirossal mosott. A hús világos narancssárga, közepes szilárdságú, rostos, bőlevű, éretten olvadó, és magja édes. A fajta közepes növekedésű, korán termőre fordul, és nagy termőképességű.

A ceglédi óriás ültetése, gondozása

Ültetése során ügyelni kell rá, hogy napos helyet válasszunk számára. A csemete vásárlása előtt már a talaját is érdemes előkészíteni. A talajigénye kényes, a laza, jó víz- és levegőgazdálkodású talajokon fejlődik a legjobban. A mirabolán alanyú példányok jobban tűrik a magas talajvizet, de gyökérzete levegőigényes, ezért nem ajánljuk a túl nedves, kötött talajokba való ültetését.

A fajta közepes növekedésű, korán termőre fordul, és nagy termőképességű. Gyümölcsei átlagosan 50-70 gramm nagyságúak, de megfelelő gondozás mellett akár a 90-110 grammot is elérhetik.

Gondozása során fontos a megfelelő metszés és vízellátás. A metszést február-március környékén, rügyfakadás előtt végezzük. A főágakat 3-5 rügyre érdemes visszavágni, ezzel elősegítve az erőteljes fejlődést. A vízigénye közepes, de a bőséges termés érdekében érdemes locsolni, különösen a száraz időszakokban.

A Ceglédi óriás fajta fagykárosodásra és bizonyos betegségekre érzékeny, ezért rendszeres permetezés szükséges. A fajta sharka vírussal szemben kevésbé fogékony.

Mikor érik a Ceglédi óriás kajszibarack?

Érési ideje július elején van, nagyjából július 5-15 között, az időjárás függvényében. Ez a fajta viszonylag későn virágzik, ami csökkenti a tavaszi fagyok károsító hatását. A gyümölcsök megfelelő érettségben szedve jól szállíthatók, de korábbi érése miatt gyorsabban puhulnak, mint más fajtáké.

Felhasználása változatos, hiszen mind friss fogyasztásra, mind konyhai felhasználásra alkalmas. Zamatos gyümölcseiből dzsemet, befőttet és egyéb finomságokat is készíthetünk. Ez a fajta lekvár főzéshez kevésbé alkalmas magas rost tartalma miatt.

https://hu.wikipedia.org/wiki/Kajszibarack

Vissza a kategória cikkeihez

error: Védett tartalom