Ellenálló sárgabarack fajták

Az ellenálló sárgabarack fajták azok, amelyek a kórokozókkal szemben rezisztensek. A növények, – így a sárgabarack is – sokféle kártevőnek és kórokozónak van kitéve, melyek fertőzik, károsítják a csemetéket és a gyümölcsöt is. Ezek sokszor a növény pusztulásához is vezethetnek. A növénynemesítők folyamatosan azon is dolgoznak, hogy ellenállóbb fajtákat tudjanak előállítani.

A fontosabb zöldségfajoknál – mint például a paradicsom, uborka, paprika, – olyan fajtákat is előállítottak, melyek a kórokozókat elviselő, vagyis toleráns fajták. A vetőmagok esetében a leírásánál azt is szerepeltetni kell, hogy mely kórokozókkal szemben rezisztens az adott fajta. Ez ugyanígy igaz a barackfa csemete esetében is, ha kertészetben vásárolunk.

Megéri az ellenálló sárgabarack fajták ültetése?

Természetesen igen a válasz. Ugyanis a rezisztenciával rendelkező fajtáknál nem szükséges az állományt permetezni az adott betegség ellen. Természetesen ettől még egyéb betegségek, kártevők fellépésére számítani lehet, azok ellen ugyanúgy szükséges védekezni.

A sárgabarack betegségei többnyire a monília, a sharka vírus és a fitoplazmózis betegségek, melyek akár házi kertekben, akár ültetvényeken egyaránt fertőzhetnek. A kajszi – bár rendkívül népszerű gyümölcs hazánkban – termesztése mégsem olyan egyszerű, hiszen az említett betegségeken kívül az időjárás viszontagságaival is számolni kell. Bár a szárazságot alapvetően nagyon jól tűrik a korai fajták virágzását a tél végi, tavasz eleji fagyok is rendkívüli módon tudják károsítani. A gyümölcsök termesztését minden évben befolyásolja az adott évi időjárás és sem a túl sok eső, sem az aszály nem tesz jót. Ezért is nehéz megmondani, hogy mikor mennyi lesz a sárgabarack ára.

A kajszi főbb betegségei

 • Monília
  Szinte az összes gyümölcsfán előfordulhat, de leginkább a csonthéjasokat károsítja. Leggyakrabban a meggyet és a kajszibarackot támadja meg. A gomba a fertőzött növényi részeken akár át is telel. A virágok és a termés elsősorban a hűvös, nedves időben fertőződnek meg, de akár magas páratartalom esetében is. A gomba a bibéken keresztül hatol be a növénybe, és a vesszőkben terjedve ágszáradást, fapusztulást okozhat.

  A virágok a sarjhajtások, a gallyak és a termések is fertőződnek. A virágok és a fiatal termések megbarnulnak és elszáradnak. A levelek és a sarjhajtások elfonnyadnak, és a megtámadott ágakkal együtt elszáradnak. A fertőzött helyeken gyakran indul be a mézgafolyás. A fertőzött termések lehullanak, vagy mumifikálódva az ágakon maradnak.

  Fontos, hogy a fertőzött növényi részeket, gallyakat, és mumifikálódott terméseket nemcsak el kell távolítani, de meg is kell semmisíteni. Aztán növényvédelemmel kell védekezni ellene. Már a virágzás idején érdemes gombaölő szerekkel permetezni.
 • Sharka vírus – vagy kajszihimlő
  A kajszi levelein a levélerek körül sárgászöld foltok jelennek meg, a fertőzés hatására gyűrű alakú foltok is keletkezhetnek. A beteg termések színe halványabb, a formájuk torz, idő előtt megpuhul és vörösesbarna szövetek találhatók a húsában. A torz gyümölcsök egyenetlenül érnek, íztelenek lesznek.

  A vírus rendkívül súlyos károkat okoz, annál is inkább, mivel a fertőzött fák életük végéig betegek maradnak, ugyanis gyógyításuk nem lehetséges. Ezért is nagyon fontos a megelőzés. Terjedésüknek egyik gyakori módja a fertőzött oltvány ültetése, ezért már az oltványok beszerzésénél nagyon figyelni kell rá, hogy ne legyen fertőzött.
 • Fitoplazmózis
  Nemcsak a kajszi, de a körte esetében is okozhat károkat. Ezt a betegséget rovarok terjesztik, de egy amőba szerű egysejtű okozza, mely a fában eldugaszolja a tápanyag útját. Ezáltal először hervadásos tünetek jelentkeznek, amely nagyon hasonlít a gutaütésre.

Ellenálló sárgabarack fajták

Sajnos nincsenek olyan sárgabarack fajták, melyek mindegyikkel szemben egyszerre ellenállóak lennének. Külön-külön a betegségcsoportokra vannak ellenálló fajták.

 • Fitoplazmózis ellen jól védekezik a Goldrich.
 • Moníliának jól ellenáll: a Magyar kajszi, Rakovszky, a Korai piros, Kécskei rózsa, Ceglédi arany
 • Sharka vírus ellen: Kuresia, Harcot, Bergerouge, Budapest, Ceglédi óriás, Ceglédi arany

https://hu.wikipedia.org/wiki/Kajszibarack

Vissza a kategória cikkeihez

error: Védett tartalom