Fiatal barackfa metszése

A sárgabarackfa metszése fontos folyamata a növény gondozásának és nincs ez másképp a fiatal barackfa metszése esetében sem. Ez ugyanis az egyik legfontosabb eleme az eredményes kajszi termesztésnek. A metszetlen fák kusza ágakat és hajtásokat hoznak, amelyek besűrűsödnek, így a fa terméshozama csökken. Ezen kívül a kártevők és a betegségek is hamarabb és nagyobb károkat tudnak okozni, mint egy jól kialakított ágrendszerű gyümölcsfán. A kajszibarack fák magassága rendszerint 5 – 8 méter. Megfelelő metszéssel továbbá javítható a megjelenése és a kondíciója is. Metszését a tél végére, kora tavaszra célszerű időzíteni, amikor a fagyok már nem tehetnek benne kárt, de a még a rügyek kipattanása előtt. 

Miért fontos már a fiatal kajszi metszése is?

Egyrészt esztétikai szempontból is sokkal jobban mutat, mint a metszetlen társai. Azonban ennél sokkal fontosabb, hogy ha nagy terméshozamú fa kialakítását tervezzük, azt bizony már az ültetés első évében el kell kezdeni és a fa teljes élettartamán keresztül folytatni is kell.

Ezáltal nemcsak bőséges termést érhetünk el, de a kártevők, betegségek is kevésbé veszélyeztetik a növényt. Érdemes már az ültetése előtt átgondolni, hogy mi célból telepítjük a csemetét és annak megfelelően kiválasztani a fajtát. Napjainkra egyre népszerűbbek a rezisztens fajták, melyek nemcsak a betegségekkel, de az időjárással szemben is ellenállóbbak.

Hogyan történjen a fiatal barackfa metszése?

A kajszi fák esetében is a metszés már az ültetéssel egy időben megkezdődik. Már a fa fiatal korában, a korona kialakításánál törekedni kell arra, hogy a következő években megfelelő mennyiségű és minőségű termőrészek képződhessenek a vázágakon, ugyanis nem mindegy, hogy melyik ág, vessző, illetve hajtás hogyan kerül kialakításra.

A korai metszéssel már elősegíthető az erős ágszerkezet kialakulása is. A sok elágazással még nem rendelkező fiatal fa magasságát a talajtól számítva 90-100 cm-ben ajánlott meghatározni és metszését ennek megfelelően végezni. Ezzel a beavatkozással erőteljes elágazásra késztetjük. Érdemes eltávolítani a sérült, letört ágakat, illetve azokat is, amik túl kis szöget zárnak be. Ajánlott úgy metszeni, hogy a megmaradó ágak kb. 15 cm-re essenek egymástól. A megmaradó oldalsó ágakat 5-10 cm-el meg kell rövidíteni, de úgy, hogy legalább mindegyiken maradjon egy-egy rügy.  

Kajszi metszése idősebb korban

A kajszifák esetében is igaz, hogy nemcsak a fiatal növényeket kell metszeni, hanem az időseket is, gyakorlatilag minden korban szükség van az alakításra. Ennek az az oka pedig az, hogy metszéssel határozható meg a fa jövőbeni alakja, valamint a gyenge hajtások is ezáltal szüntethetők meg. Az évek során szükséges a karbantartó metszés végzése, amivel a gyümölcsöt hozó és a vázat adó ágak egészségét lehet megőrizni.

A fiatalabb gyümölcsfáknak évente van szükségük metszésre, az öregebb fákat viszont elég két-három évente metszeni. Amikor a fa már termőre fordul, a koronája úgy kezd terebélyesedni, szélesedni. A fagykárt szenvedett, sérült ágakat el kell távolítani. Valamint azokat is, amik rossz szögben, nem jó irányban állnak, vagy függőlegesen felfelé/lefelé nőnek. Az előző évben meghagyott vezér ágakat 75 cm-re érdemes visszametszeni.

Ezek a visszavágások és az oldalágak nagyobb szögben történő alakítása szellősebbé teszi a fa szerkezetét. Ezáltal több napfény jut a korona belsejébe, így a fa hamarabb hoz gyümölcsöt, és a várható terméshozam is nagyobb lesz.

Miért fontos a kajszi metszése?

A betegségek is jobban megelőzhetők a jól karbantartott, szellős sárgabarack fák esetén. A szellősebb ágrendszer megkönnyíti továbbá a permetezést is, hiszen így akadály nélkül minden ághoz eljut a permetszer. A sérült, a már letermett, öreg ágakat, hajtásokat is szükséges eltávolítani. A beteg ágak eltávolításával megelőzhetők a betegségek, kórokozók tovább terjedése a fákon. A fa tövéből előtörő sarjhajtásokat, illetve a vázágakon megjelenő függőleges vízhajtásokat szintén el kell távolítani, ahogy megjelennek. 

A kajszi metszése felsőfokon:

https://hu.wikipedia.org/wiki/Kajszibarack

Vissza a kategória cikkeihez

error: Védett tartalom