Goldrich sárgabarack

A Goldrich sárgabarack egy Amerikából származó fajta, mely július elején, közepén érik. A sárgabarack Közép-Ázsiából származik, hazánkba a 15-16. század körül érkezett. Az itteni éghajlat kiváló számára, így általában a sárgabarack fajták jól érzik itt magukat, bőségesen teremnek nagy örömünkre, ha az időjárás kedvező számukra.

Hazánkban a kajszi nagy népszerűségnek örvend, a sárgabarack szezonban országszerte több helyszínen is tartanak Sárgabarack Fesztivált. Ez a baracklekvár és a pálinkafőzés időszaka is, melyeknek szintén nagy hagyománya van. Hiszen mindkettőt évszázadok óta főzik. A legismertebb sárgabarack pálinkák a Gönci és a Kecskeméti pedig még a Hungarikumok listájára is felkerült, méltó helyét elfoglalva. 

Goldrich sárgabarack jellemzői

Ez a kajszi fajta már július 5-10-től érleli nagy terméseit. Az olykor igen nagy méretű gyümölcsök narancssárga héjúak, főleg a napos oldalon intenzíven narancspirosra színeződőek, kemény húsúak. Magas sav- és cukortartalommal bírnak, zamatos, kellemes ízű, mely a friss piaci fajták között vezető helyet foglal el. Remekül szállítható és a tárolást is jól bírja. Bármely felhasználása alkalmas.

Fái erős növekedésűek, korán termőre fordulnak és rendszeresen, bőségesen teremnek. A gyümölcsök egyszerre érnek be nincs szükség köztes betakarításra. Nem betegség érzékeny és a fagyokat is jól tűri. Rezisztens a betegségekkel szemben még a himlő vírussal szemben is ellenálló. Jó termőképességű, már az egyéves vesszőkön is jól terem, ezért gyümölcsritkítást igényel. 

Sárgabarack felhasználása

A kajszi számos felhasználása ismeretes, azonban a legnépszerűbb a sárgabarack lekvár. Ezen kívül a kajszi aszalása is egyre inkább visszatér a konyhai feldolgozások sorába. Számos sütemény, hűsítő leves alapja ez a nagyon finom, egészséges gyümölcs. Mely a szervezetre is rendkívül jótékonyan hat rendszeres fogyasztás mellett.

https://hu.wikipedia.org/wiki/Kajszibarack

Vissza a kategória cikkeihez

error: Védett tartalom