Harcot kajszibarack

A harcot kajszibarack kanadai eredetű, július közepén érő, középkorai érésű fajta. Hazánkban a sárgabarack nagy népszerűségnek örvendő gyümölcs, számos fajtája megtalálható. Az itteni éghajlat kedvez a termelésének, északabbra tőlünk már nem igazán terem meg. A kajszi – akárcsak a szilva, dió, alma – már évszázadok óta számos háztáji kertben megtalálható. Ezek a gyümölcsök adták a téli befőtteket, lekvárokat már akkor és adják mind a mai napig.

A nagyüzemi feldolgozás néhány évtizedre háttérbe szorította a konyhai feldolgozást, azonban napjainkban újra reneszánszát éli. Sőt egyre különlegesebb lekvárok, befőttek készítésével foglalkozunk a hagyományos sárgabarack – és szilvalekváron túl.

Érdemes a sárgabarack szezonban nagyobb mennyiségben beszerezni belőle. Erre lehetőségünk van akár szedd magad akciókból, akár helyi őstermelőktől egyaránt. Hiszen a zamatos, érett állapotban leszedett kajszinál nincs is finomabb! Mivel rendkívül egészséges és rendszeres fogyasztásával számos betegség megelőzhető, hiszen a sárgabarack jótékony hatása a szervezetre rendkívüli, érdemes akár aszalványt is készíteni belőle.

Harcot kajszibarack jellemzése

Az egyik legkorábban érő a sárgabarack fajták közül, hiszen már július elejétől szüretelhető a gyümölcse. 2-3 nappal a Magyar kajszi előtt már érik. Termése közepes nagyságú vagy közép-nagy. Gyümölcsének alakja egyedi, tojásdad, széles nyaki résszel. Héja narancssárga alapon fénylő piros fedettségű. Húsa élénk narancssárga színű, mely szilárd, közepesen finom szövetű. Bőlevű, gazdag ízű, zamatos, édes magvaváló gyümölcsöt terem. Elsősorban friss fogyasztásra ajánlható. De készíthető belőle befőtt, aszalvány vagy dzsemek egyaránt.

Fája erősen növekszik, enyhén szétterülő lombozattal, ágszerkezettel, mely rendszeres metszést és gyümölcs ritkítást igényel. Virágai korán bontják szirmaikat, így hamar beérik a termése, azonban pontosan emiatt a kései fagyok károsíthatják. A téli fagytűrése közepes. Jó termőképességű. A sharka vírussal szemben ellenálló, azonban a gnomóniával szemben csak közepesen rezisztens. A Gönci magyar kajszival és a Ceglédi Piroskával telepítve jól terem.

https://hu.wikipedia.org/wiki/Kajszibarack

Vissza a kategória cikkeihez

error: Védett tartalom