Japán kajszi

A Japán kajszi vagy más néven kínai kajszi a Jangce folyó mellől származik, majd idővel Japán, Korea, Tajvan és Vietnam területén is meghonosodott, komoly kulturális hagyományt teremtve ezzel. A korai virágzásáért nagy becsben tartott fa évszázadok óta népszerű Japánban és Kínában, a japánkertek elmaradhatatlan növénye, és népszerű bonsai is. A kínai fajták főként virágszínben különböznek egymástól (fehér, rózsaszín, vörös, lila, világos zöld). Bár kínai kajszinak vagy japán kajszinak hívjuk, a legközelebbi rokona a vadbarack. A dísznövény fajtákat Kína szerte, de különösen a dél-kínai Chang Jiang tartományban kedvelik.

Japán kajszi élőhelye

Eredeti élőhelye a ritka erdők, patak partok, erdős lejtők mente, és a hegyek melegebb oldalai, akár 1.700-3.100 méter magasságban is. De termesztett kultúrában is sok helyen ültetik. A fája 4–10 méter magas, a virágok 2–2,5 cm átmérőjűek és csodálatos illatúak. Számtalan változata a fehér, rózsaszín és piros különböző árnyalataiban pompázik. Sokszor a virágzásakor még meglévő hótakaróval is dacol. Az enyhe tél és korai tavasz biztos jele, ha teljesen virágba borul. Ez az egyik legkedveltebb virág Kínában, és évszázadok óta gyakran feltűnik a kínai képzőművészetben, költészetben.

Kínai kajszi jellemzője

 • A kínai kajszi maximum 10 méter magas fa, máskor kisebb cserje.
 • Kora tavasszal, amikor az ágak még lomb nélküliek, fejlődnek az illatos, 2-2,5 cm átmérőjű virágai, amelyekből később csonthéjas termések fejlődnek.
 • A kínai kajszit díszítő értéke, gyógyhatásai és fogyasztható gyümölcsei miatt egyaránt termesztik.
 • A füstölt vagy egyéb módon tartósított gyümölcseit gyógyászati célból is fogyasztják, például bronhitisz, krónikus köhögés, emésztési zavarok kezelésére.
 • Gyümölcsét a madarak is kedvelik.
 • A virágokat tea ízesítésére használják.
 • Jó vízgazdálkodású, termékeny talajt igényel, nyitott, napos helyet kíván a megfelelő korona fejlődéséhez.
 • Jól alakítható, metszhető, így a több ágú fából törzses fa nevelhető.
 • A rendszeres metszés segíti a bőséges virágzást, és termést.
 • Magról vagy kora nyáron készített félfás dugványról szaporítható.
 • Viszonylag hosszú életű, de több kártevője van, levéltetű, fúrólégy, kagylós pajzstetvek, atkák, és érzékeny a verticilliumos hervadás gombafertőzésre is

Japán kajszi hazánkban

Itthon is kapható a kertészetekben. Főleg dísznövényként ültetik és bár a termése ehető, de keserű ízű. A 2-3 méteres magasságot is elérheti a bokor, mely nagyon korán – február, márciusban már – hozza virágait, mintegy a tavasz hírnökeként.

https://www.megyeriszabolcskerteszete.hu/prunus_mume_beni_chi_dow_japan_diszkajszi

Címlap kép: Virágzó japán sárgabarack (forrás: https://kertlap.hu/japan-kajszi)

Vissza a kategória cikkeihez

error: Védett tartalom