Kajszi málna ribizli lekvár

A málna kajszi ribizli lekvár, igazi ellenállhatatlan ízkombinációt eredményez, melyet kár lenne kihagyni a szezonban. A lekvár főzésé az utóbbi időben egyre nagyobb népszerűségnek örvend. Ugyan hazánkban főleg a szilvalekvár és a sárgabarack lekvár főzésének van nagy hagyománya, de egyre több helyen készül szezonban házilag az egyéb gyümölcsökből – akár vegyesen – főzött finomság. Ugyan a lekvár főzés folyamata meglehetősen hosszú, de megéri így készíteni, mivel nincs jobb a házi ízeknél. Erre jönnek rá egyre többen és állnak a melegben is a tűzhely mellé. Általában minden családnak van egy különleges, bevált receptje lekvárra, befőttre, kovászos uborkára, vagy bármely savanyúságra is és persze mindenki a sajátjára esküszik. Érdemes próbálkozni, hogy megtaláljuk a számunkra legjobbat.

Kajszi málna ribizli lekvár recept

Hozzávalók:

  • 40 dkg málna (érdemes először egy kisebb mennyiséggel próbálkozni, de tetszés szerint mennyiségből készíthető)
  • 40 dkg leszemezett ribizli
  • 40 dkg hámozott, kimagozott sárgabarack
  • 50 dkg cukor
  • 1 csomag zselésítő
  • nátriumbenzoát (elhagyható)
  • kifertőtlenített befőttesüvegek kupakokkal

A gyümölcsök előkészítése főzésre:

  • szárak, levelek, sérült, penészes szemek eltávolítása
  • óvatos mosás álló vízben
  • majd leszűrés

A kajszi málna ribizli lekvár főzésének lépései:

  1. A megmosott gyümölcsöket botmixerrel enyhén turmixoljuk össze.
  2. Majd keverjük össze a zselésítőporral.
  3. Ezután tegyük fel az egészet főni egy – lehetőleg rozsdamentes – lábosban, mivel abban kevesebb esélye lesz a leégésének.
  4. Kis lángon folyamatos keverés mellett forraljuk fel.
  5. Csak ezután tegyük bele a cukrot.
  6. Ha teljesen felolvadt, további 4-5 percig forraljuk még a lekvárt.
  7. Ha egy tányérra cseppentünk egy kevés lekvárt és az már nem folyik szét, akkor biztosan elkészült.
  8. Majd még forrón kell az előzőleg megmosott, kifertőtlenített üvegekbe tenni, és esetleg lezárás előtt kis mennyiségű nátrium benzoátot tenni a tetejére a biztonság kedvéért, de ez elhagyható, ha légmentesen lezárjuk az üvegeket.
  9. Rácsavarjuk a kupakokat és légmentesen lezárjuk.
  10. Tíz percre fejre állítjuk az üvegeket, majd száraz dunsztba tesszük. Itt hagyjuk kihűlni.
  11. Majd, ha teljesen kihűlt, mehet felcímkézve a kamra polcaira.  

Tipp: Minél sűrűbb lekvárt szeretnénk, annál tovább kell főzni.

Akár levendula virágával tovább ízesíthető, még különlegesebbé tehető.

Recept: Málna kajszi dzsem lime-mal:

https://hu.wikipedia.org/wiki/Lekv%C3%A1r

Vissza a kategória cikkeihez