Tartalomjegyzék
A málna kajszi ribizli lekvár, igazi ellenállhatatlan ízkombinációt eredményez, melyet kár lenne kihagyni a szezonban. A lekvár főzésé az utóbbi időben egyre nagyobb népszerűségnek örvend. Ugyan hazánkban főleg a szilvalekvár és a sárgabarack lekvár főzésének van nagy hagyománya, de egyre több helyen készül szezonban házilag az egyéb gyümölcsökből – akár vegyesen – főzött finomság. Ugyan a lekvár főzés folyamata meglehetősen hosszú, de megéri így készíteni, mivel nincs jobb a házi ízeknél. Erre jönnek rá egyre többen és állnak a melegben is a tűzhely mellé. Általában minden családnak van egy különleges, bevált receptje lekvárra, befőttre, kovászos uborkára, vagy bármely savanyúságra is és persze mindenki a sajátjára esküszik. Érdemes próbálkozni, hogy megtaláljuk a számunkra legjobbat.
Kajszi málna ribizli lekvár recept
Hozzávalók:
- 40 dkg málna (érdemes először egy kisebb mennyiséggel próbálkozni, de tetszés szerint mennyiségből készíthető)
- 40 dkg leszemezett ribizli
- 40 dkg hámozott, kimagozott sárgabarack
- 50 dkg cukor
- 1 csomag zselésítő
- nátriumbenzoát (elhagyható)
- kifertőtlenített befőttesüvegek kupakokkal
A gyümölcsök előkészítése főzésre:
- szárak, levelek, sérült, penészes szemek eltávolítása
- óvatos mosás álló vízben
- majd leszűrés
A kajszi málna ribizli lekvár főzésének lépései:
- A megmosott gyümölcsöket botmixerrel enyhén turmixoljuk össze.
- Majd keverjük össze a zselésítőporral.
- Ezután tegyük fel az egészet főni egy – lehetőleg rozsdamentes – lábosban, mivel abban kevesebb esélye lesz a leégésének.
- Kis lángon folyamatos keverés mellett forraljuk fel.
- Csak ezután tegyük bele a cukrot.
- Ha teljesen felolvadt, további 4-5 percig forraljuk még a lekvárt.
- Ha egy tányérra cseppentünk egy kevés lekvárt és az már nem folyik szét, akkor biztosan elkészült.
- Majd még forrón kell az előzőleg megmosott, kifertőtlenített üvegekbe tenni, és esetleg lezárás előtt kis mennyiségű nátrium benzoátot tenni a tetejére a biztonság kedvéért, de ez elhagyható, ha légmentesen lezárjuk az üvegeket.
- Rácsavarjuk a kupakokat és légmentesen lezárjuk.
- Tíz percre fejre állítjuk az üvegeket, majd száraz dunsztba tesszük. Itt hagyjuk kihűlni.
- Majd, ha teljesen kihűlt, mehet felcímkézve a kamra polcaira.
Tipp: Minél sűrűbb lekvárt szeretnénk, annál tovább kell főzni.
Akár levendula virágával tovább ízesíthető, még különlegesebbé tehető.
Recept: Málna kajszi dzsem lime-mal:
https://hu.wikipedia.org/wiki/Lekv%C3%A1r
Vissza a kategória cikkeihez