Kajszibarack sárgabarack különbsége

Mi a kajszibarack sárgabarack különbsége? Van-e egyáltalán közöttük bármi különbség? Mitől függ, hogy kajszi-e vagy sárga? Igazából csak attól, hogy ki mit szokott meg és hogyan nevezi ezt az ínycsiklandozó, zamatos, lédús, édes finomságot. Ugyanis a sárgabarack és a kajszibarack között semmi különbség nincs, mindössze az elnevezésük más. Az őshazája eredendően a Távol-Kelet, hazánkban mégis régi, hagyományos magyar gyümölcsként tekintünk rá. Ez nem véletlen, hiszen ez a gyümölcs már közel ötszáz éve van jelen Magyarországon, ahol a klíma tökéletesen megfelel a számára.

Kiemelendő ezeknek a fáknak a szárazság tűrése, a fagyállósága, valamint alacsony talaj – és vízigénye is, mely mind kedvez a telepítésének.  Már az 1940-es évekre a hazánkban megtermelt gyümölcs hatodát tette ki a sárgabarack. A ceglédi, nagykőrösi, kecskeméti Duna-Tisza közén fekvő homokos területeken is jelentős területeken telepítették, majd Gönc környékén és számos helyen az országban. A gönci és a kecskeméti barack termesztése olyannyira jól sikerült, hogy az ottani gyümölcsökből készült sárgabarack pálinka a Hungarikumok listájára is felkerült.

Kajszibarack sárgabarack különbsége

A két területen termelt barackok íze természetesen eltér, hiszen a talaj, az éghajlat, a napsütéses órák különbözősége mind-mind más ízvilágot hoz létre. Amiben nem különböznek az a minőség. Tehát nincs különbség a kajszibarack és a sárgabarack között, csak a megnevezés más, de ugyanazt a gyümölcsöt jelenti mindegyik.

Sárgabarack jellemzői

  • Ez a növényünk lombfakadás előtt, kora tavasszal virágzik.
  • Termését a téli és kora tavaszi fagy gyakran megtizedeli.
  • Érdemes védett, fagymentes helyre ültetni, mert védett helyen ritkán károsodik. 
  • Talajban nem válogat, de legjobban meszes talajban, meleg fekvésben fejlődik.
  • A sárgabarack fajták közül is érdemesebb olyat választani, ami ellenállóbb a betegségekkel szemben.

Kajszibarack összetétele, élettani hatása

A sárgabarack jótékony hatása igazán rendkívüli a szervezet számára, érdemes rendszeresen fogyasztani a gyümölcsöt a sárgabarack szezonban. Ráadásul aszalvány formájában elérhető egész évben. Hiszen a barack vitamin – és ásványi anyag tartalma nagyon jelentős, a szervezet számára létfontosságú anyagokat tartalmaz. A cukor és savtartalom harmóniája intenzív aromával párosul. Ráadásul a gyümölcsök magas rosttartalma kedvező étrendi hatású. A friss gyümölcsök karotin tartalma is rendkívül magasaz aszalt kajszi pedig káliumban gazdag.

https://hu.wikipedia.org/wiki/Kajszibarack

Vissza a kategória cikkeihez

error: Védett tartalom