Kajszilva

A kajszilva egy nagyon érdekes gyümölcs. Ugyanis se nem sárgabarack, se nem szilva, hanem a kettő keresztezéséből származó fajhibrid. Ez az érdekes növény a kelet-ázsiai fajtakörbe tartozó szilvafajok és a kajszi öröklési anyagát hordja magában. Továbbá ezen az érdekes nemesítésű növényen megfigyelhető a japán szilva fajták fa- és gyümölcs tulajdonságai is.

Kajszilva jellemzői

  • A kajszilva virágzása néhány nappal az európai szilvák előtt kezdődik, azzal csaknem egybeesik, nagyjából április közepén.
  • Szélsőségesen enyhe időjárás esetén azonban már március közepén is megkezdődhet a virágok nyílása. Melyek virágba borulás nagyon szép látvány.
  • Fája többnyire középerős növekedésű, közepesen sűrű lombkoronával.
  • A piaci méret eléréséhez ajánlott a ritkítás és a két vagy több menetben végzett szüret.
  • Július első hetében érik, öntermékeny.
  • Bőtermő, melynek rendszeres a terméshozása.
  • Rendkívül ellenálló fajta, hiszen a moníliával szemben toleráns, fagyra nem érzékeny.
  • A száraz helyektől eltekintve bárhová ültethető az ország területén, ahol a szilva és a sárgabarack jól érzi magát.
  • A nagyméretű, sötét lila héjú, kemény húsállományú, kissé hamvas gyümölcs húsa pirosas színű, lédús, és íze a kajszi és a szilva ízére emlékeztet.
  • A kajszilvák íze teljes érettség állapotában kellemes, harmonikus cukor-sav aránnyal jellemezhető.

Friss fogyasztásra kiválóan alkalmas, de lekvár és befőtt is készíthető belőle.

https://hu.wikipedia.org/wiki/Kajszibarack

Címlap kép: Kajszi és szilva hibridje (forrás: https://balintgazda.hu/aktualis-kert/augusztus/kajszilva-a-kajszi-es-a-szilva-hazassaga.html)

Vissza a kategória cikkeihez

error: Védett tartalom