A kajszilva egy nagyon érdekes gyümölcs. Ugyanis se nem sárgabarack, se nem szilva, hanem a kettő keresztezéséből származó fajhibrid. Ez az érdekes növény a kelet-ázsiai fajtakörbe tartozó szilvafajok és a kajszi öröklési anyagát hordja magában. Továbbá ezen az érdekes nemesítésű növényen megfigyelhető a japán szilva fajták fa- és gyümölcs tulajdonságai is.
Kajszilva jellemzői
- A kajszilva virágzása néhány nappal az európai szilvák előtt kezdődik, azzal csaknem egybeesik, nagyjából április közepén.
- Szélsőségesen enyhe időjárás esetén azonban már március közepén is megkezdődhet a virágok nyílása. Melyek virágba borulás nagyon szép látvány.
- Fája többnyire középerős növekedésű, közepesen sűrű lombkoronával.
- A piaci méret eléréséhez ajánlott a ritkítás és a két vagy több menetben végzett szüret.
- Július első hetében érik, öntermékeny.
- Bőtermő, melynek rendszeres a terméshozása.
- Rendkívül ellenálló fajta, hiszen a moníliával szemben toleráns, fagyra nem érzékeny.
- A száraz helyektől eltekintve bárhová ültethető az ország területén, ahol a szilva és a sárgabarack jól érzi magát.
- A nagyméretű, sötét lila héjú, kemény húsállományú, kissé hamvas gyümölcs húsa pirosas színű, lédús, és íze a kajszi és a szilva ízére emlékeztet.
- A kajszilvák íze teljes érettség állapotában kellemes, harmonikus cukor-sav aránnyal jellemezhető.
Friss fogyasztásra kiválóan alkalmas, de lekvár és befőtt is készíthető belőle.
https://hu.wikipedia.org/wiki/Kajszibarack
Címlap kép: Kajszi és szilva hibridje (forrás: https://balintgazda.hu/aktualis-kert/augusztus/kajszilva-a-kajszi-es-a-szilva-hazassaga.html)
Vissza a kategória cikkeihez