Késői kajszibarack fajták

A késői kajszibarack fajták körülbelül július végétől egészen augusztus közepéig érlelik zamatos, illatos gyümölcseiket. A sárgabarack szezon a számos gyümölcs nemesítésnek köszönhetően már május végétől egészen augusztus közepéig tart, mindenki nagy örömére, hiszen ez az egyik legnépszerűbb gyümölcs hazánkban. Főleg zamatos íze miatt, illetve, mert rendkívül egészséges is. Magas víz-, és rost tartalma miatt pedig a fogyókúrás étrendbe is beépíthető. A sárgabarack jótékony hatása már hosszú évszázadok óta ismert, hiszen a gyümölcs magas vitamin és ásványi anyag tartalma rendkívül pozitívan hat a szervezetre. Rendszeres fogyasztása mellett (napi 2-3 gyümölcs) pedig számos betegség megelőzhető.

A sárgabarack fajták között megkülönböztethetünk korai és kései kajszi fajtákat is.

Késői kajszibarack fajták

A késői sárgabarack érési ideje július végétől augusztus közepéig tart. A kajszi főszezonja hazánkban júliusban van. A hazánk számos helyén tartott Sárgabarack Fesztiválok időpontjai is erre az időszakra esnek.

  • Bhat -> június vége – július eleje
  • Big Red -> június vége – július eleje
  • Orangered -> július eleje
  • Ananász kajszi -> július eleje
  • Ceglédi óriás -> július eleje
  • Ceglédi piroska -> július eleje
  • Harcot -> július közepe
  • Magyar kajszi -> július közepe
  • Veecot -> július közepe
  • Mandula kajszi -> július közepe
  • Gönci magyar -> július közepe
  • Harogem -> július közepe
  • Ceglédi bíbor -> július közepe
  • Ceglédi kedves -> július közepe
  • Nyújtó Ferenc emléke -> július közepe
  • Rakovszky kajszi -> július közepe – vége
  • Ceglédi arany -> július közepe – vége
  • Bergarouge R-> július közepe – vége
  • Ceglédi szilárd -> július vége
  • Pannónia kajszi -> július vége
  • Rózsa kajszi -> július vége – augusztus eleje
  • Budapest -> július vége – augusztus eleje
  • Bergeron -> augusztus közepe

Kései sárgabarackok felhasználási módjai

A késői fajták a friss fogyasztáson túl a befőzések elődleges fajtái. Alkalmasak befőttek, lekvárok, dzsemek készítésére, le is fagyaszthatók, ezáltal gondoskodva a téli vitaminforrásokról. A lédús fajtákból készülhet ivólé, és a pálinkafőzés is egy feldolgozási mód, bár kétségtelen nem ez a leggyakoribb felhasználási módja a zamatos gyümölcsnek. Bár a Kecskeméti és a Gönci Barackpálinka nagyon híres és elismert, hiszen még a Hungarikumok listáján is szerepelnek ezek a sárgabarack pálinkák. Friss fogyasztása mellett a konyhában is remekül felhasználható a különböző levesek, főételek, de leginkább a sütemények alapanyagaiként.

https://hu.wikipedia.org/wiki/Kajszibarack

Vissza a kategória cikkeihez