Korai sárgabarack

A korai sárgabarack fajták már június elején, közepén érlelik zamatos gyümölcseiket. A számos kajszi nemesítésnek köszönhetően a sárgabarack szezon már június elejétől egészen augusztus közepéig tart, a gyümölcsöt kedvelők nagy örömére. A kajszi nagyon népszerű gyümölcs hazánkban. Már évszázadok óta ismert és termesztett növény. A háztáji kertekben is népszerű növény volt – és az mind a mai napig. Ennek számos oka is van, többek között a rendkívül finom, zamatos ízé, illetve, hogy rendkívül egészséges.

A sárgabarack jótékony hatása ugyanis már hosszú évszázadok óta ismert, hiszen a gyümölcs magas vitamin és ásványi anyag tartalma rendkívül pozitívan hat a szervezetre. Rendszeres fogyasztásával (napi 2-3 gyümölcs) számos betegség megelőzhető. Ugyanis védi a csontokat és a szöveteket, serkenti az emésztést, és a magas víztartalmának köszönhetően a fogyókúrás étrendekbe is könnyedén beilleszthető.

A sárgabarack fajták között megkülönböztethetünk korai és kései kajszibarack fajtákat is. Ezeken belül termesztenek ipari és étkezési célra is barackot.

Korai sárgabarack fajták

A korai kajszi fajták érési ideje május végétől június közepéig, végéig tart. Hazánkban jelenleg is július a kajszi fő érési időszaka.

Korai barackok érési ideje:

  • Tsunami -> május végétől
  • Banzai R -> június eleje
  • Early Blush -> június első fele
  • Harmat -> június második fele
  • Spring Blush -> június közepe
  • Aurora -> június közepe
  • Korai piros -> június vége

Korai sárgabarackok felhasználása

A korai fajták elsősorban friss fogyasztásra alkalmasak és bár a kajszi utóérésű gyümölcs, sokáig nem tárolhatók el. Rendkívül jól felhasználhatók hideg gyümölcslevesekbe, húsok mellé, de leginkább sütemények alapanyaga a nyers fogyasztása mellett. Nagyon népszerű a sárgabarackos gombóc is ebben az időszakban, akárcsak a szilva szezonban a szilvás gombóc. Előfordul, hogy ezek a fajták még a magjukat is tartják, a később érők jellemzően a magvaváló fajták.

https://hu.wikipedia.org/wiki/Kajszibarack

Vissza a kategória cikkeihez

error: Védett tartalom