A Magyar kajszi a sárgabarack fajták között középen helyezkedik el az érési időben. A sárgabarack június közepétől, végétől egészen augusztus elejéig érleli terméseit a különböző fajtákon. Hazánkban nagyon népszerű, több helyszínen még Barackfesztivált is rendeznek évről-évre a tiszteletére. Pitébe, lekvárba, cefréhez vagy befőtthöz, de önmagában is nagyon kedvelt a sárgabarack.
A más néven kajszibarackként is nevezett gyümölcs rendkívül sokoldalú, zamatos, lédús és nem utolsósorban nagyon egészséges is. Rendszeres fogyasztásával számos betegség megelőzhető, ugyanis a sárgabarack jótékony hatása a szervezetre rendkívüli. Hiszen számos vitamin- és ásványi anyag megtalálható benne, amelyekre a szervezetnek szüksége van.
Magyar kajszi jellemzői
- Ez a fajta általában július közepén érik, az időjárás függvényében eltolódhat kicsit.
- Közepes méretű (40-45 grammos), gömbölyded, oldalról kissé lapított gyümölcsöket terem.
- A gyümölcsök alapszíne narancssárga, kárminpirossal mosott, enyhén molyhos.
- Az íze aromás, rendkívül lédús, magbele édes, kiváló beltartalmi tulajdonságú.
- Friss fogyasztásra és bármely feldolgozásra (kajszilé, sárgabarack lekvár, befőtt, pálinka) egyaránt alkalmas.
- Fája edzett, középerős növésű, közepesen sűrű kusza ágrendszerű.
- Koronája közepes méretű.
- Korán termőre fordul, jó termőképességű.
- Sokoldalúan felhasználható, kiváló íz és aromaanyagokkal rendelkező gyümölcsei miatt telepítésre javasolható.
- A téli és tavaszi lehűlésekre érzékeny, virágai kissé fagyérzékenyek.
- A sharka vírus fertőzésére és rákosodásra közepesen fogékony.
- A moníliás hajtáshervadásra és a gnomiás levélfoltosságra kevésbé érzékeny.
Európa legelterjedtebb sárgabarack fajtája a Magyar kajszi.
https://hu.wikipedia.org/wiki/Kajszibarack
Címlap kép: Magyar kajszibarack fajta (forrás: http://www.budaybarack.hu/termek/magyar-kajszi-c-235-lekvar-etkezesi)
Vissza a kategória cikkeihez