Mandula barack

A mandula barack nevét lapított – mandulára hasonlító – formájáról kapta. Ízletes kajszibarack fajta, melyet még az ’50-es években szelektáltak a Duna-Tisza közén. Hazánkban a sárgabarack nagy népszerűségnek örvendő gyümölcs, sok háztáji kertben megtalálható. Gyümölcse rendkívül jó sárgabarack lekvár, pálinka, befőtt készítésére és a friss fogyasztásán túl számos sütemény, fagylalt és egyéb édességek alapja is.

Nagyobb termő területek a Duna-Tisza közén és Gönc környékén találhatóak. A Sárgabarack pálinka is ezekről a területekről szüretelt kiváló ízvilágú gyümölcsökből készül: a Gönci Barackpálinka és a Kecskeméti Barackpálinka, mely mindkettő a Hungarikumok listán is szerepel, nem véletlenül.

Mandula barack jellemzői

  • Nagyon népszerű fajta, melyet szinte az egész országban termesztenek, hiszen kismértékben valamennyi kajszitermesztő tájon elterjedt.
  • Középkései érésű, július végén érik, kb. 5-7 nappal a Magyar kajszi után érik.
  • Gyümölcse nagy, vagy igen nagy, erősen megnyúlt, oldalról lapított, a mandulához hasonlatos formájú.
  • Héja világos narancssárga, a napos oldalon kárminpiros fedőszínnel.
  • Felülete enyhén molyhos.
  • Húsa közepesen kemény, világos narancssárga, szilárd, jellegzetes ízű, nagyon lédús, ízletes.
  • A magbele is kellemesen édes.
  • Jól szállítható. 
  • Friss fogyasztásra és befőttként való feldolgozásra egyaránt alkalmas.
  • Fája közepes növekedésű, koronája felfelé törő, közepes méretű, ritkás ágsűrűségű koronát nevel.
  • Későn termőre forduló, de nagyon jó termőképességű fajta.
  • Mivel későn virágzik, ezért a tavaszi fagyok kevésbé tesznek benne kárt.
  • A téli lehűlésekre és arákosodást előidéző kórokozókra közepesen, a sharka vírusra eléggé fogékony.
  • A moníliás hajtáshervadásra és a gnomóniás levélfoltosságra kifejezetten fogékony.

Sárgabarack hazánkban

A sárgabarack rendkívül népszerű gyümölcs hazánkban, olyannyira, hogy a sárgabarack szezon idején országszerte több helyszínen is rendeznek Sárgabarack Fesztivált. Ez a népszerű gyümölcs nagyon ízletes, zamatos ráadásul rendkívül egészséges is.

Rendszeres fogyasztásával számos betegség megelőzhető, ugyanis a sárgabarack számos létfontosságú vitamint és ásványi anyagot tartalmaz, ráadásul a kalória tartalma meglehetősen alacsony. Emiatt még fogyókúrás étrendekbe is beilleszthető a fogyasztása, sőt sárgabarack diéta is létezik.

https://hu.wikipedia.org/wiki/Kajszibarack

Címlap kép: Mandula kajszi (forrás: https://www.gazdabolt-kertcentrum.hu/mandulakajszi)

Vissza a kategória cikkeihez