A Pannónia kajszi késő ősztől rügypattanásig ültethető fajta. A kajszi – vagy sárgabarack Közép-Ázsiából származik és közeli rokona a szilvának, az őszibarackkal és a mandulával pedig távoli rokonságban áll.
Június végétől augusztus elejéig érnek a sárgabarack fajták. Számos vitamin és ásványi anyag található benne, emiatt a rendszeres fogyasztásával számos betegség megelőzhető.
Pannónia kajszi jellemzői
- Ez a fajta gyümölcsfa korán termőre fordul, rendszeresen és bőven terem.
- Jó termésbiztonságú és a termése sokoldalúan felhasználható.
- Gyenge növekedésű fái 250 cm fölött nőnek, mely kis méretű, szétterülő koronát nevel.
- Jellemzően július 20-a után érik, 4-7 nappal a Magyar kajszi fajtát követően.
- Friss fogyasztásra és konzervipari, házi feldolgozásra egyaránt alkalmas.
- Közepes méretű 40-45 g gyümölcse szabályosan, vagy kissé nyomottan gömbölyű.
- Narancssárga alapszínén a napos oldalon kárminpiros sötétpirossal pontozott fedőszín alakul ki.
- Húsa narancssárga valamivel savasabb, mint a Magyar kajszi, rendkívül ízletes, lédús.
- A Pannónia fája közepes növekedésű, mely akár száraz, kopár területeken is megél, de elsősorban a meszes, lúgos talajok kedveznek a növekedésének.
- A jó víz elvezetésű talajt szeretik.
- Az időjárásnak megfelelően szükséges gondoskodni a vízellátásáról, mely törődést bő terméssel hálálja meg.
- Már a csemete beszerzése előtt érdemes gondosan megválasztani a helyét, mely lehetőleg fagymentes, napos hely legyen.
Gondozása során erős metszést és gyümölcsritkítást, de metszése megegyezik az egyéb sárgabarack fajták metszésével. Szükséges a megfelelő növényvédelemről gondoskodni, mert a sárgabarack betegségei rá is jellemzőek, sőt a sharka vírussal szemben meglehetősen érzékeny.
https://hu.wikipedia.org/wiki/Kajszibarack
Vissza a kategória cikkeihez