Pannónia kajszi

A Pannónia kajszi késő ősztől rügypattanásig ültethető fajta. A kajszi – vagy sárgabarack Közép-Ázsiából származik és közeli rokona a szilvának, az őszibarackkal és a mandulával pedig távoli rokonságban áll.

Június végétől augusztus elejéig érnek a sárgabarack fajták. Számos vitamin és ásványi anyag található benne, emiatt a rendszeres fogyasztásával számos betegség megelőzhető.

Pannónia kajszi jellemzői

  • Ez a fajta gyümölcsfa korán termőre fordul, rendszeresen és bőven terem.
  • Jó termésbiztonságú és a termése sokoldalúan felhasználható.
  • Gyenge növekedésű fái 250 cm fölött nőnek, mely kis méretű, szétterülő koronát nevel.
  • Jellemzően július 20-a után érik, 4-7 nappal a Magyar kajszi fajtát követően.
  • Friss fogyasztásra és konzervipari, házi feldolgozásra egyaránt alkalmas.
  • Közepes méretű 40-45 g gyümölcse szabályosan, vagy kissé nyomottan gömbölyű.
  • Narancssárga alapszínén a napos oldalon kárminpiros sötétpirossal pontozott fedőszín alakul ki.
  • Húsa narancssárga valamivel savasabb, mint a Magyar kajszi, rendkívül ízletes, lédús.
  • A Pannónia fája közepes növekedésű, mely akár száraz, kopár területeken is megél, de elsősorban a meszes, lúgos talajok kedveznek a növekedésének.
  • A jó víz elvezetésű talajt szeretik.
  • Az időjárásnak megfelelően szükséges gondoskodni a vízellátásáról, mely törődést bő terméssel hálálja meg.
  • Már a csemete beszerzése előtt érdemes gondosan megválasztani a helyét, mely lehetőleg fagymentes, napos hely legyen.

Gondozása során erős metszést és gyümölcsritkítást, de metszése megegyezik az egyéb sárgabarack fajták metszésével. Szükséges a megfelelő növényvédelemről gondoskodni, mert a sárgabarack betegségei rá is jellemzőek, sőt a sharka vírussal szemben meglehetősen érzékeny.

https://hu.wikipedia.org/wiki/Kajszibarack

Vissza a kategória cikkeihez