Pikáns sárgabaracklekvár

A pikáns sárgabaracklekvár igazi különlegesség, melyet érdemes kipróbálni a szezonban. A sárgabarack nagyon népszerű gyümölcs hazánkban. Főzésének hazánkban legalább akkora hagyománya van, mint a szilvalekvár főzésének. Azonban az utóbbi években egyre több gasztronómiai csoda születik a lekvárfőzések eredményeképp is. Hiszen számos módon variálható, ízesíthető a legegyszerűbb hagyományos lekvár is. Ez a recept is egy kicsit eltér a hagyományostól ugyanis barackpálinkával bolondítjuk meg a klasszikus sárgabarack lekvár ízét. Érdemes többféleképpen próbálkozni, kísérletezni, mert valóságos ízkülönlegességek születnek végeredményül. Csinos üvegekbe töltve, felcímkézve akár ajándéknak is kitűnő választás lehet.

Pikáns sárgabaracklekvár recept

Hozzávalók:

  • 1,2 kg sárgabarack (érdemes először egy kisebb mennyiséggel próbálkozni, de tetszés szerint mennyiségből készíthető)
  • 50 dkg cukor
  • 0,5 dl barackpálinka
  • 1 csomag zselésítőpor
  • nátriumbenzoát (elhagyható)
  • kifertőtlenített befőttesüvegek kupakokkal

Barack előkészítése főzésre:

  • mosás álló vízben
  • szárak eltávolítása
  • öblítés folyó vízben
  • kimagozás
  • forró vízben a héja lehúzása

A pikáns sárgabaracklekvár elkészítése lépésről – lépésre:

  1. A kimagozott, héjától megfosztott sárgabarackokat félbevágjuk vagy még kisebb darabokra szeljük. A gyümölcsöt a könnyebb főzés miatt lehet darabolni, de maradhat felezve is, csak akkor a főzési idő növelésével kell számolni. A darabolással gyorsítható a folyamat, mert a feldarabolt barackból kezdetben gyorsabban eltávozik a víztartalom.
  2. A darabolás után keverjük össze a barackpálinkával és a zselésítőporral.
  3. Majd tegyük fel főni egy – lehetőleg rozsdamentes – lábosba, melyben kisebb esélye lesz a leégésének.
  4. Folyamatos keverés mellett forraljuk fel és csak ezután tegyük bele a cukrot.
  5. Mielőtt felforrna botmixerrel turmixoljuk össze, de aki darabosabban szereti kevésbé pépesítse.
  6. Amikor a lekvár már elérte a megfelelő sűrűséget, forrón kell az előzőleg megmosott, kifertőtlenített üvegekbe tenni, és esetleg lezárás előtt kis mennyiségű nátrium benzoátot tenni a tetejére a biztonság kedvéért, de ez elhagyható, ha légmentesen lezárjuk az üvegeket.
  7. Rácsavarjuk a kupakokat és légmentesen lezárjuk.
  8. Tíz percre fejre állítjuk az üvegeket, majd száraz dunsztba tesszük. Itt hagyjuk kihűlni.
  9. Majd, ha teljesen kihűlt, mehet felcímkézve a kamra polcaira. 

Palacsinták, sütemények, fánkok elmaradhatatlan hozzávalója, de önmagában kalácsra, kenyérre kenve is kitűnő választás. Jó étvágyat hozzá!

Sárgabarack lekvár:

https://hu.wikipedia.org/wiki/Lekv%C3%A1r

Vissza a kategória cikkeihez