Tartalomjegyzék
A pikáns sárgabaracklekvár igazi különlegesség, melyet érdemes kipróbálni a szezonban. A sárgabarack nagyon népszerű gyümölcs hazánkban. Főzésének hazánkban legalább akkora hagyománya van, mint a szilvalekvár főzésének. Azonban az utóbbi években egyre több gasztronómiai csoda születik a lekvárfőzések eredményeképp is. Hiszen számos módon variálható, ízesíthető a legegyszerűbb hagyományos lekvár is. Ez a recept is egy kicsit eltér a hagyományostól ugyanis barackpálinkával bolondítjuk meg a klasszikus sárgabarack lekvár ízét. Érdemes többféleképpen próbálkozni, kísérletezni, mert valóságos ízkülönlegességek születnek végeredményül. Csinos üvegekbe töltve, felcímkézve akár ajándéknak is kitűnő választás lehet.
Pikáns sárgabaracklekvár recept
Hozzávalók:
- 1,2 kg sárgabarack (érdemes először egy kisebb mennyiséggel próbálkozni, de tetszés szerint mennyiségből készíthető)
- 50 dkg cukor
- 0,5 dl barackpálinka
- 1 csomag zselésítőpor
- nátriumbenzoát (elhagyható)
- kifertőtlenített befőttesüvegek kupakokkal
Barack előkészítése főzésre:
- mosás álló vízben
- szárak eltávolítása
- öblítés folyó vízben
- kimagozás
- forró vízben a héja lehúzása
A pikáns sárgabaracklekvár elkészítése lépésről – lépésre:
- A kimagozott, héjától megfosztott sárgabarackokat félbevágjuk vagy még kisebb darabokra szeljük. A gyümölcsöt a könnyebb főzés miatt lehet darabolni, de maradhat felezve is, csak akkor a főzési idő növelésével kell számolni. A darabolással gyorsítható a folyamat, mert a feldarabolt barackból kezdetben gyorsabban eltávozik a víztartalom.
- A darabolás után keverjük össze a barackpálinkával és a zselésítőporral.
- Majd tegyük fel főni egy – lehetőleg rozsdamentes – lábosba, melyben kisebb esélye lesz a leégésének.
- Folyamatos keverés mellett forraljuk fel és csak ezután tegyük bele a cukrot.
- Mielőtt felforrna botmixerrel turmixoljuk össze, de aki darabosabban szereti kevésbé pépesítse.
- Amikor a lekvár már elérte a megfelelő sűrűséget, forrón kell az előzőleg megmosott, kifertőtlenített üvegekbe tenni, és esetleg lezárás előtt kis mennyiségű nátrium benzoátot tenni a tetejére a biztonság kedvéért, de ez elhagyható, ha légmentesen lezárjuk az üvegeket.
- Rácsavarjuk a kupakokat és légmentesen lezárjuk.
- Tíz percre fejre állítjuk az üvegeket, majd száraz dunsztba tesszük. Itt hagyjuk kihűlni.
- Majd, ha teljesen kihűlt, mehet felcímkézve a kamra polcaira.
Palacsinták, sütemények, fánkok elmaradhatatlan hozzávalója, de önmagában kalácsra, kenyérre kenve is kitűnő választás. Jó étvágyat hozzá!
Sárgabarack lekvár:
https://hu.wikipedia.org/wiki/Lekv%C3%A1r
Vissza a kategória cikkeihez