A Rakovszky kajszi egy hazai, magyar eredetű fajta, mely először a mai Szlovákia területén található Trencsény megyei Kocsóc községben Rakovszky Géza kertjében kelt ki. A neve is innen ered, miután ismeretlen fajta magjáról kelt ki sikeresen. A sárgabarack Közép-Ázsiából származik, de viszonylag hamar elkerült a világ minden tájára, ahol megfelelő számára az éghajlat. Hazánkba a 15-16. századba került.
Korabeli feljegyzések alapján Kecskemétre 1638-ban került az első kajszi, onnan számítódik a kecskeméti barack születésének időpontja. Az itthoni körülmények kedveztek neki, így hamarosan egyre nagyobb területen kezdődött meg a kajszi telepítése. Először főleg Nagykőrös, Cegléd, Kiskunhalas, Kecskemét környékén. Majd Gönc környékén is. Napjainkban is ezek a területek adják a legfinomabb barackokat. A Sárgabarack pálinka is a Gönci és a Kecskeméti az, mely még a Hungarikumok listáján is szerepel.
Rakovszky kajszi jellemzői
- Július közepétől érik a Magyar kajszi után 4-7 nappal és egészen augusztus közepéig szüretelhető.
- Gyümölcsei nagyok, vagy középnagyok átlagosan 38-40 gramm tömegűek.
- Formája gömbölyded alakú, mely a csúcsa felé kúpos.
- A termés héja először szalma-, majd narancssárga, erős bordópiros fedőszínnel, kissé molyhos, bársonyos tapintású.
- Húsa sötét narancssárga, zamatos, bőlevű, gyengén rostos, magvaváló.
- Íze rendkívül finom, édes, kevés savval, sajátságos, kellemes zamattal.
- Féléretten jól szállítható.
- Szinte az egész országban termesztik házikertekben, mivel rendszeresen és igen bőven terem és jól termékenyül.
- Középkorai virágzású.
- Fája középerős növekedésű, koronája fiatalon felfelé törő, majd szétterülő, magasra boltozott sűrű gömb vagy henger alakú.
- A téli és a tavaszi fagyok iránt nem érzékeny.
- Fagytűrése jobb, mint a Magyar kajszié.
- Ellenálló a moníliával szemben, azonban a nyári nagy melegben nagy a gutaütésre való hajlama, ezért általában gondosan kiválasztott szilva vagy vadkajszi alanyra oltják.
- Termőhely igénye, gondozása, metszése megegyezik a többi kajszi fajtáéval.
Elsősorban nyers friss fogyasztásra alkalmas, de sárgabarack lekvár is készülhet belőle.
https://hu.wikipedia.org/wiki/Kajszibarack
Vissza a kategória cikkeihez