Rózsa kajszibarack

A Rózsa kajszibarack, vagy más néven Borsi-féle kései sárgabarack Európa legértékesebb fajtakörei közé tehető a Magyar kajszival együtt. Ide tartoznak a Borsi rózsa, a Borsi kései, Borsi rózsa kajszi és a Kései Rózsa is. Magyar fajták, melyeket a Kései rózsa fajtakör magoncai közül szelektáltak az 1900-as évek elején Kecskeméten. A sárgabarack melegkedvelő növény, mely hazánktól északabbra nem igen él meg. Magyarország egyes területein, évtizedeken keresztül ez a gyümölcs biztosította sok falun és tanyán élő család megélhetését.

A magyar kajszi gyümölcsminősége páratlan és rendkívül változatosan felhasználható. Hiszen többek között sárgabarack lekvár, befőtt, ivólé és pálinka is készíthető belőle. A legfőbb kajszitermő vidékeink Gönc környékén és a Duna-Tisza homokos talaján termelnek. A Sárgabarack pálinka is ezekről a területekről szüretelt kiváló ízvilágú gyümölcsökből készül: a Gönci Barackpálinka és a Kecskeméti Barackpálinka is. Melyek még a Hungarikumok listáján is szerepelnek, nem véletlenül.  Ráadásul számos édesség, sütemény alapja is.

Érdemes a sárgabarack szezonban rendszeresen fogyasztani is, hiszen a vitamin – és ásványi anyag tartalma nagyon magas. Emiatt a sárgabarack jótékony hatása a szervezet számára igazán rendkívüli. Rendszeres fogyasztásával számos betegség megelőzhető.

Rózsa kajszibarack jellemzői

 • Kései érésű fajta, mely július végén, augusztus elején érik.
 • Sötét narancssárga húsú, kemény, rostos, jóízű sárgabarack.
 • Gyümölcse közepes nagyságú, oldalról lapított, aszimmetrikus formájú.
 • Héja finoman molyhos, narancssárga színű, melyet kárminpiros fedőszín borít.
 • A napos részeken pedig vérvörösen pontozott, magvaváló.
 • Húsa finom rostú, édes, bőlevű, középkemény állagú. Íze és zamata kellemes.
 • Friss fogyasztásra és befőttként való feldolgozásra egyaránt alkalmas.
 • Jól szállítható.

Sárgabarack fa jellemzői:

 • erős növekedésű, szétterülő, mely ernyő, nagy alakú nagy koronát nevel.
 • Koronaritkítást igényel.
 • Téli és tavaszi lehűlésekkel szemben legellenállóbb fajta sárgabarack.
 • A Bergeronnal, nagyjából egyszerre virágzik, öntermékenyülő, magbele édes, későn fordul termőre, túlkötődésre hajlamos.
 • A szabadgyökerű csemeték ültetési ideje március, április, illetve október második fele, november.
 • A sharka vírussal szemben érzékeny.

Régen közkedvelt fajta volt, mára azonban termesztése háttérbe szorult köszönhetően a modern fajták térhódításának. A köztermesztésből is már évekkel ezelőtt kivonták, ezért faiskolákban már ritkán találkozhatunk ezzel a fajtával.

Sárgabarack tárolása

A fáról szedett sárgabarack íze össze sem hasonlítható a bevásárlóközpontok polcain található gyümölcsével. Ugyanis a jobb szállítási körülmények biztosítása érdekében a termelő a teljes érés előtt kénytelen leszedni a barackot. Mivel pedig a sárgabaracknak nincs utóérése, sem az íze, sem az édessége nem fog már változni. Emiatt érdemes őstermelőktől és/vagy a piacok standjain, vagy szedd magad akciókban beszereznünk a kívánt mennyiséget.

Keressük a puha, illatos barackot, mert bár kevésbé tartható el, antioxidáns-tartalma a legkedvezőbb.

Ne válasszunk sérült, foltos, túlságosan löttyedt gyümölcsöt. Lekvárhoz a legérettebbet, befőtthöz, díszítéshez a félérett példányokat keressük. Otthon hűvös helyen, szellősen tároljuk, és néhány napon belül fogyasszuk el.

https://hu.wikipedia.org/wiki/Kajszibarack

Címlap kép: Rózsa barack (forrás: https://oazis.hu/disznovenyek/rozsabarack)

Vissza a kategória cikkeihez

error: Védett tartalom