Sárgabarack babáknak

Vajon mikortól adható sárgabarack a babáknak? A sárgabarack szezon idején érdemes az értékes gyümölcsből betárolni, mert nagyon egészséges. A vitamin – és ásványi anyag tartalma is igen magas, így rendszeres fogyasztásával a sárgabarack hatása érezhető a szervezet számára is. A baba szervezetére is jótékony, hiszen serkenti az emésztést, frissítő, élénkítő, hidratáló és számos egyéb jótékony hatással is rendelkezik. Ráadásul számos módon felhasználható: befőttnek, lekvárnak eltéve is nagyon népszerű.

Mikortól adható sárgabarack babáknak?

A sárgabarack azok közé a gyümölcsök közé tartozik, amik 8 hónapos kor körül adható. Vannak ételek, – ugyan nem sok – ami 1 éves kor alatt nem adható, de az eper, a dió, a méz, mind ezek közé tartozik.

A hozzátáplálás 6 hónapos kor körül kezdődhet el, ekkorra ugyanis a legtöbb baba pocakja már megérik az új ízek emésztésére. Ilyenkor már meg lehet próbálkozni gyümölcsök közül először az alma, őszibarack, banán kóstoltatásával.

Zöldségek közül az elsők között a cékla, a sárgarépa, saláta, burgonya, édesburgonya, sütőtök, gesztenye, brokkoli, spárga kerülhet először a babák tányérjára.

Érdemes ezeket szépen sorban bevezetni, hogy a gyomruk meg tudja szokni az új ízeket. Először csak kis mennyiségben, és ajánlott 3-4 napig egy étel adása, hogy meg tudja szokni. Ezeket párolt, vagy főtt formában célszerű először megismertetni velük úgy, hogy alaposan leturmixoljuk, vagy összepasszírozzuk. A párolás esetében kevésbé sérülnek a zöldségekben található vitaminok. Körtét a 7. hónaptól kínálhatunk a babáknak. Cseresznyét, meggyet 9-10 hónaposan.

Mire érdemes figyelni, ha sárgabarackot adunk a babának

  • Alaposan meg kell mosni a gyümölcs külsejét, a szárakat, leveleket, magját el kell távolítani.
  • Alaposan turmixoljuk össze, ne maradjanak benne darabok, mert az félrenyelést, fulladást okozhat.
  • Ha már meg tudja rágni, akkor is előfordulhat, hogy mivel nagyon csúszik, rágás nélkül nyelik le, amely szintén félrenyelést okozhat. Érdemes emiatt legalább kisebb darabokra vágni, mielőtt kínáljuk.
  • Csak egészséges, ép szemeket adjunk a babáknak, olyat ne, ami sérült.
  • Itt is érvényes az alapszabály, mely szerint egyszerre csak egy új étel bevezetésére kerüljön sor. Ugyanis, mint ahogy számos zöldség vagy gyümölcs a kajszi is okozhat allergiát. Mindenképpen érdemes figyelni a kajszi allergia tüneteire, ha először adunk a babának a gyümölcsből. Először csak egy negyedet érdemes adni, majd kivárni 3-4 napig, amíg más újdonságot nem kap. Az esetleges allergiás reakcióknak ennyi idő elég a megjelenésükig.

https://hu.wikipedia.org/wiki/Kajszibarack

Vissza a kategória cikkeihez

error: Védett tartalom