Sárgabarack befőtt

A sárgabarack befőtt nem olyan népszerű, mint a sárgabarack lekvár, de egyre népszerűbb napjainkra. A befőzés ugyanis újra reneszánszát éli, sokan készítenek inkább házilag befőtteket, lekvárokat, hiszen azok mindenféle adalékanyagtól mentesek. Szinte az összes gyümölcs elrakható télire, így mentve át a nyári, nap érlelte, zamatos ízeket a téli hideg napokra. Hiszen nincs is jobb annál, mikor a saját készítésű finomságok lekerülnek a kamra polcairól télen.

Érdemes a sárgabarack szezon idejére tartogatni minden befőzéssel, aszalással kapcsolatos munkálatot, annál is inkább mivel ilyenkor jóval kedvezőbb áron tudunk mindenhez hozzájutni. A sárgabarack fajták között is van, ami alkalmasabb a befőzésre, van, ami inkább lekvár készítésére. Nagy örömünkre már június közepén-végén érnek egyes fajták, de júliusban van a főszezon. Ilyenkor érdemes akár szedd magad akciókat is keresni, hogy magunk szüretelhessük a zamatos gyümölcsöt. Így lehet legkedvezőbben hozzájutni vagy a termelőktől közvetlenül vásárolva.

Sárgabarack befőtt recept télire

Hozzávalók:

 • 5 kg sárgabarack
 • 3 liter víz
 • 80 dkg cukor
 • 1 egész citrom
 • fahéjrúd
 • szegfűszeg
 • üvegek jól záródó fedőkkel

A sárgabarack befőzés lépései:

 1. A barackokat meg kell mosni, kimagozni és kisebb darabokra vágni.
 2. A barackokat egy nagy edénybe kell tenni, annyi vizet önteni rájuk, hogy ellepje, és hozzákeverni a frissen facsart citrom levét. Ebben kell hagyni ázni 5-10 percig, így a barackok hónapok múlva is megőrzik szép, élénk színüket. 
 3. Ezután a gyümölcsöket a ki kell szedni a vízből és az előzőleg alaposan kimosott, fertőtlenített üvegekbe kell rakni szorosan egymás mellé. 
 4. A citromos levet fel kell melegíteni hozzá adni a cukrot a fűszereket és felforralni.
 5. Ezt a szirupot kell az üvegekbe sorakoztatott barackokra önteni. A lé lepje el teljesen a barackokat.
 6. Az üvegeket jól le kell zárni a tetőkkel. 
 7. A befőttesüvegeket egy nagy lábosba kell tenni (konyharuhát, vagy bármilyen ruhát célszerű a lábos aljára tenni, és erre az üvegeket, hogy nehogy megtörjenek az üvegek) és felönteni vízzel az üvegek háromnegyedéig vízzel és fel kell tenni főzni. A gyöngyöző forrástól számítva 30 percig gőzölni kell, majd hagyni a vízben kihűlni.
 8. Ha kihűlt, le kell törölni az üvegeket és aztán már mehetnek is a hűvös, sötét kamra polcaira.

A sárgabarack befőttként fogyasztva is rendkívül sok étel alapja lehet, nem csak frissen fogyasztva. Megfelelő tárolás mellett több évig is megőrzi harsány színét, de garantáltan nem fog annyi ideig kitartani! Ugyanezzel a recepttel őszibarack is elrakható.

http://www.mindmegette.hu/kategoria/tipus/befozes/

Vissza a kategória cikkeihez