Sárgabarack betegségei

A sárgabarack betegségei keletkezhetnek kórokozók vagy kártevők által. Többféle betegsége megegyezik az őszibarack betegségeivel. De például a lisztharmat az almafákat és a körtét is károsíthatja.

Sárgabarack betegségei

Már a csemete beszerzésével figyelhetünk a betegségek megelőzésére. Fontos, hogy inkább ellenálló sárgabarack fajtát telepítsünk, mely megbízható kertészetből származó garantáltan vírusmentes oltvány. Már ültetéskor védeni kell a gyökereket a sebeken behatoló kórokozóktól. Az ágelhalásos betegségek sebeken keresztül fertőznek, ezért fontos metszéskor az eszközök fertőtlenítése és az utána történő fertőtlenítő sebkezelés, lemosó permetezés.

Kórokozók általi betegségek:

 • Kajszihimlő – sharka vírus
  A hazai gyümölcsösökben ez a legelterjedtebb vírusbetegség. A fajták érzékenysége eltérő. A tünetek a leveleken és a gyümölcsökön, és a magvakon is jelentkezhetnek. A kissé érzékeny fajták gyümölcseinek egy részén gyűrű alakú foltok figyelhetők meg. A nagyon érzékeny fajták gyümölcse deformálódik, a gyűrűk nekrotizálódhatnak. A védekezés alapja a beteg fák minél előbbi eltávolítása az ültetvényből, egészséges szaporítóanyag használta. A vírus súlyosságát abban rejlik, hogy a már fertőzött fák életük végéig betegek maradnak, gyógyításuk nem lehetséges. Ezért is nagyon fontos a megelőzés, hiszen ez az ellene való védekezés alapja. Terjedésüknek egyik gyakori módja a fertőzött oltvány ültetése.
 • A kajszi gnomóniás levélfoltossága
  Az egyik legsúlyosabb lombbetegség. Csapadékos nyarakon erős fertőzése korai lombhullást, gyümölcshullást idéz elő, mely a fa kondíciójának csökkenését is eredményezheti. A spórák már májustól fertőznek, melyek a levél ereit támadja, ennek következtében a levelek száradnak. A védekezés alapja a lehullott lomb talajba forgatása. Kémiai védekezés a virágzást követően kontakt és szisztemikus szerekkel lehetséges.
 • Lisztharmat
  A levelek száradását, lehullását okozza. Párás, meleg időjárás kedvez a fertőzés kialakulásának. Védekezéshez a fertőzött vesszőket semmisítsük meg. Metszés után rügyfakadásig lemosó permetezés ajánlott. Sziromhullás után szisztemikus szerek használhatóak.
 • Monília
  Jellemző gutaütésszerű tüneteket produkál. A barack virágzása alatt, ha csapadékos az időjárás, akkor következhet be tömeges virágfertőzés, ami miatt a virágok és a friss hajtások is elszáradnak. Súlyosabb esetben pedig el is halhatnak az ágrészek. Seben keresztül fertőz, ezért fontos a beteg hajtásokat és múmiákat minél előbb eltávolítani és a sebeket kezelni. Fontos a termésritkítás és a gyümölcsmolyok elleni védekezés is.
 • Levéllyukacsosodás
  Ez a betegség is főleg a csapadékos tavaszokon okozhat súlyos károkat, mely következtében nyár végére jelentős lombvesztés következhet be. A védekezés ugyanaz, mint a tafrina és a monília ellen.

Kártevők általi betegségek:

 • Cserebogár – Májusi és zöld cserebogár
  Már a gyökerek megrágásával jelentős károkat okozhatnak a lárvák. A kifejlett egyedek  pedig a virágot és a fiatal termést rágják. Mivel nincs ellenük integrált növényvédelmi technológia, ezért mindenképpen pajormentes területre telepítsük a csemetéket. A talaj fertőtlenítése is ajánlott az ültetés előtt.
 • Levéltetvek
  Szintén az egyik legnagyobb kártevők a levéltetvek, a poloskák és a barack moly. Utóbbi kártevésének következtében a termés moníliás lesz. A gyümölcsök kis része a szúrásnyomok miatt a fán megrohad, de a leszedett, érett gyümölcsökben nincs hernyó. Jó megoldás permetezés helyett az ágvégek bemártása, de biológiai növényvédelem is szükséges lehet.
 • Kis téliaraszoló
  Rendszeresen áttelel a kajszi kérgében, de tavasszal a közeli erdőkből is betelepül. A hernyók néhány levelet összeszőnek, és azok rejtekében táplálkoznak. Besodródott leveleknél már csak mélyhatású és szisztemikus szerekkel lehet védekezni.

https://www.agrotrend.hu/gazdalkodas/kerteszet/

Vissza a kategória cikkeihez

error: Védett tartalom