Tartalomjegyzék
A sárgabarack cukortartalma viszonylag magas. Bár a kalória tartalma alacsony, így fogyókúrás étrendbe is beilleszthető, sőt sárgabarack diéta is létezik. Érdemes a szezonjában sokat fogyasztani belőle, mivel a szervezetre rendkívül jótékonyan hat, mivel rendkívül magas az ásványi anyag- és vitamin tartalma.
A sárgabarack szezonban pedig érdemes baracklekvárt is készíteni, mely igazán jóleső finom csemege lesz a téli hideg napokon. Nemcsak palacsintába, süteményekbe, de farsangi fánkhoz is, mely elképzelhetetlen házi sárgabarack lekvár nélkül. Ez a lédús édes csemege már az ókor óta ismert és termesztett növény.
Sárgabarack cukortartalma
A gyümölcs cukortartalma több tényezőtől is függ. Ezek többek között:
- a kajszi fajtája, mely már önmagában is meghatározza az édességét
- a napsütéses órák számától, mely a gyümölcsöt éri
- az öntözés mennyisége és mikéntje
- a szedés időpontja, ugyanis a túl korán leszedett barack
Ezekből is látszik, hogy nagyon fontos a kajszi érése és a szedés időpontjának a meghatározása. Ugyanis a túl korán leszedett barack már nem lesz elég érett. Ugyanis nincs utóérése.
10 dkg kajszi kalória értékei az alábbiak:
- 48 kcal
- 1,4 g fehérje
- 0,4 g zsír
- 9,2 g szénhidrát, mely teljes egészében mind cukor.
- A sárgabarack glikémiás indexe: 57.
Sárgabarack cukorbetegeknek
A glikémiás index – mely 1 és 100 közötti érték – segítségével meghatározható, hogy egy adott élelmiszer mennyire és milyen gyorsan emeli meg a vércukorszintet. Minél magasabb annál jobban és annál kevésbé ajánlott a fogyasztása cukorbetegségben szenvedőknek. Ez természetesen nem azt jelenti, hogy egyáltalán nem ehetnek, csak a mennyiségre nagyom oda kell figyelni. Közepes mennyiségű sárgabarack elfogyasztása a cukorbetegeknek is megengedett.
A cukorbetegek pontosan tudják, mennyire fontos, hogy mikor és mennyi szénhidrátot juttatnak a szervezetükbe. Érdemes egészben, azaz darabolás, pépesítés, turmixolás nélkül tálalni a gyümölcsöket, hiszen ezek a konyhai eljárások mind-mind emelik a glikémiás indexet, azaz gyorsítják a szénhidrátok felszívódását. Cukrozott befőtteket, lekvárokat, aszalt gyümölcsöket, gyümölcspépeket és gyümölcsleveket ajánlottabb elkerülni. Ezért érdemes akár a hagyományos módon – cukor nélkül készített szilvalekvárt keresni.
https://hu.wikipedia.org/wiki/Kajszibarack
Vissza a kategória cikkeihez