Sárgabarack cukortartalma

A sárgabarack cukortartalma viszonylag magas. Bár a kalória tartalma alacsony, így fogyókúrás étrendbe is beilleszthető, sőt sárgabarack diéta is létezik. Érdemes a szezonjában sokat fogyasztani belőle, mivel a szervezetre rendkívül jótékonyan hat, mivel rendkívül magas az ásványi anyag- és vitamin tartalma.

A sárgabarack szezonban pedig érdemes baracklekvárt is készíteni, mely igazán jóleső finom csemege lesz a téli hideg napokon. Nemcsak palacsintába, süteményekbe, de farsangi fánkhoz is, mely elképzelhetetlen házi sárgabarack lekvár nélkül. Ez a lédús édes csemege már az ókor óta ismert és termesztett növény.

Sárgabarack cukortartalma

A gyümölcs cukortartalma több tényezőtől is függ. Ezek többek között:

  • a kajszi fajtája, mely már önmagában is meghatározza az édességét
  • a napsütéses órák számától, mely a gyümölcsöt éri
  • az öntözés mennyisége és mikéntje
  • a szedés időpontja, ugyanis a túl korán leszedett barack

Ezekből is látszik, hogy nagyon fontos a kajszi érése és a szedés időpontjának a meghatározása. Ugyanis a túl korán leszedett barack már nem lesz elég érett. Ugyanis nincs utóérése.

10 dkg kajszi kalória értékei az alábbiak:

  • 48 kcal
  • 1,4 g fehérje
  • 0,4 g zsír
  • 9,2 g szénhidrát, mely teljes egészében mind cukor.
  • A sárgabarack glikémiás indexe: 57.

Sárgabarack cukorbetegeknek

A glikémiás index – mely 1 és 100 közötti érték – segítségével meghatározható, hogy egy adott élelmiszer mennyire és milyen gyorsan emeli meg a vércukorszintet. Minél magasabb annál jobban és annál kevésbé ajánlott a fogyasztása cukorbetegségben szenvedőknek. Ez természetesen nem azt jelenti, hogy egyáltalán nem ehetnek, csak a mennyiségre nagyom oda kell figyelni. Közepes mennyiségű sárgabarack elfogyasztása a cukorbetegeknek is megengedett.

A cukorbetegek pontosan tudják, mennyire fontos, hogy mikor és mennyi szénhidrátot juttatnak a szervezetükbe. Érdemes egészben, azaz darabolás, pépesítés, turmixolás nélkül tálalni a gyümölcsöket, hiszen ezek a konyhai eljárások mind-mind emelik a glikémiás indexet, azaz gyorsítják a szénhidrátok felszívódását.  Cukrozott befőtteket, lekvárokat, aszalt gyümölcsöket, gyümölcspépeket és gyümölcsleveket ajánlottabb elkerülni. Ezért érdemes akár a hagyományos módon – cukor nélkül készített szilvalekvárt keresni.

https://hu.wikipedia.org/wiki/Kajszibarack

Vissza a kategória cikkeihez

error: Védett tartalom