Sárgabarack érése

A sárgabarack érése több hónapon keresztül tart, hiszen a sárgabarack fajták érési ideje eltér. Így általában június végétől augusztus elejéig szüretelhetők az érett, zamatos gyümölcsök. Természetesen az időjárás befolyással lehet az érési időre, akár néhány héttel korábban, vagy később is indulhat. A korai sárgabarack jellemzően még friss fogyasztásra alkalmas, a lekvárnak való barackokra július hónapban (annak is inkább a második felében) kell készülni.

A sárgabarack nagyon népszerű gyümölcs hazánkban, már a háztáji kertekben is évszázadok óta jelen van. Meghatározó gyümölcs volt – akárcsak a szilva – a lekvárfőzés, illetve pálinkafőzés szempontjából is. Illetve mind a mai napig az. Szinte nem volt olyan háztartás, ahol a sárgabarack szezonban ne főzték volna télire a zamatos, lédús sárgabarack lekvárt. Néhány évre a nagyüzemi termelés kiiktatta a házi lekvárfőzést sok háztartásból, de napjainkban újra reneszánszát éli a házi lekvár, ivólé, befőtt készítés.

Sárgabarack érése

A sárgabarack fő érés idejét hazánkban a magyar kajszi érésének környékére tesszük.
Átlagos években ez az időszak július közepére esik. Egy-egy fajta bő egy héten keresztül érik, különböző fajtákkal az érési szezon akár több hónapra is növelhető. A nagyon korai, a késői kajszibarack fajták és a külföldről behozott kajszi leginkább friss fogyasztásra, még inkább választék bővítésére szolgál.

A kajszi lombfakadás előtt, kora tavasszal virágzik. Mivel a termést gyakran a téli és kora tavaszi fagy gyakran megtizedeli, fagyvédett, napos helyre ajánlott ültetni. A növény a hazai éghajlaton kiválóan megél, főleg mivel a talajigénye sem nagy, de leginkább meszes talajban, meleg fekvésben fejlődik.

Nincs is annál jobb, mikor az érett, zamatos, lédús gyümölcsöt a saját gyümölcsfánkról szakíthatjuk le, és abból készülhetnek a finomságok. Ennek az az előnye is megvan a boltban vásárolt gyümölcsökkel szemben, hogy ott a szállítási idő miatt, jóval korábban leszüretelhetik a gyümölcsöt, mint ahogy az teljesen megérne. A sárgabaracknak pedig csak némileg van utóérése, ha legalább 80%-os érettségben kerül leszedésre. Ha ezt megelőzően szüreteljük már nem lesz sem érettebb, sem édesebb az állás során.

https://hu.wikipedia.org/wiki/Kajszibarack

Vissza a kategória cikkeihez

error: Védett tartalom