Sárgabarack fa

A sárgabarack fa hazánkban a házi kertek egyik legnépszerűbb gyümölcsfája, a szilva és az alma mellett. A sárga- vagy más néven kajszibarack a rózsafélék családjába tartozik akárcsak a nemes szilva vagy európai szilva. Csonthéjas termése fontos gyümölcs, termesztése hazai viszonylatban is jelentős. Világszerte sokféle sárgabarack fajtát termesztenek, a számos nemesítésnek köszönhetően.

Hazánkban a II. világháború előtt termesztettek belőle a legnagyobb mennyiségben. A Duna-Tisza közén lévő homokos talajon Ceglédtől, Nagykőrösön át egészen Kecskemét környékéig sok-sok kajszi ültetvény található. Ugyanígy Gönc környékén is. Ezekről a területekről származik a minőségi sárgabarack pálinka is, mely a Hungarikumok listáján is szerepel. Mind a Gönci-, mind pedig a Kecskeméti Barackpálinka is.

Sárgabarack facsemeték

A csemeték között magtalálhatók:

  • korai
  • közép érésű
  • kései érésű fajták is

A korai fajták még inkább friss fogyasztásra ajánlottak, míg a közép érésűek és a kései érésűek a friss fogyasztáson túl, konzervipari feldolgozásra is alkalmasak. Ezek már mind kiválóan felhasználhatóak sárgabarack lekvár, dzsem, befőtt, pálinka készítésére egyaránt.

A sárgabarack fa ültetése, gondozása

A szabadgyökerű kajszi csemetét elültetni, akárcsak az alma, körte vagy őszibarack, illetve más gyümölcsfák esetében is, legalkalmasabb ősszel, október-novemberben a fagyok beállta előtt elvégezni. Konténeres csemeték esetén tavasztól őszig ültethetők.

Már a facsemete vásárlása előtt érdemes kiválasztani a helyét és az ültetőgödröt is előkészíteni. A hely megválasztásánál figyelni kell a napfényigényére és a leendő fa méretével is számolni kell. A gödör aljára ajánlott szerves trágyát tenni, amit a földdel el kell keverni, hogy közvetlenül ne érintkezzen a trágya a gyökerekkel. Ültetés közben már bőségesen meg kell locsolni a csemetét, majd az ültetés végeztével szintén.

Alapvetően a kajszi nem igényel túl nagy gondozást, de ahhoz, hogy a sárgabarack betegségei megelőzésre kerüljenek és a kártevőket távol tartsuk mindenképpen javasolt a kora tavaszi lemosó permetezés elvégzése. Ezek a betegségek lehetnek a szél útján terjedő vírusok, baktériumok, illetve gombaspórákkal szaporodó kórok, amelyek a felcsapódó vízzel is terjedhetnek. A beteg fa termésérése lelassulhat vagy meg is állhat. Éppen ezért tanácsos a gyümölcstermő beteg fát a probléma felfedezése után mielőbb kezelni, hogy megőrizze általános jó kondícióját. Kártevők és különböző megbetegedések is okozhatják a levelek, ágak, termések károsodását, melyek ellen védekezni szükséges.

Sárgabarack fák metszése

A sárgabarack fa metszése, mint minden gyümölcsfa metszése évente visszatérő tavaszi tevékenység. A visszavágás egyik legjelentősebb formája az alakító metszés. Ez fontos tényező lehet a termésérésnél és a betegségek elkerülésénél is. A fenntartó metszés a korona kialakítása után következik. Ez a folyamat az elhalt ágak vagy korona belseje felé haladó ágak visszavágását jelenti.

https://www.tuja.hu/

Vissza a kategória cikkeihez

error: Védett tartalom