Tartalomjegyzék
Melyek a jó sárgabarack fajták lekvárnak? A sárgabarack lekvár készítése egy igazi kulináris élvezet, amelyhez a megfelelő fajták kiválasztása elengedhetetlen. Annál is inkább, mert a rostban gazdag gyümölcs nem lesz megfelelő a lekvárhoz, és akkor még finoman fogalmaztunk.
Azokat a fajtákat kerülni kell, melyeknek nagyon erős rostjai vannak, ugyanis azok főleg friss fogyasztásra vagy befőtt készítésére alkalmasok.
Ilyenek például:
- Bergeron
- Ceglédi óriás
- Goldrich
- Hargrand
- Orangered
- Pannónia
- Rózsabarack
Melyek a jó sárgabarack fajták lekvárnak?
Azok a legmegfelelőbbek a lekvárfőzésnek, melyekben kevés, puha rost van. Ezek ugyanis szétesnek a főzés során. Az eredmény pedig gyönyörű, sűrű lekvár!
Ezek az ajánlott fajták lekvárfőzéshez:
- Magyar kajszi: Ez a fajta július közepén érik, gyümölcse közepes méretű, gömbölyded és oldalról kissé lapított. Héja narancssárga, piros foltos, húsa édes-zamatos és lédús. A Magyar kajszi kiválóan alkalmas friss fogyasztásra és pálinkakészítésre is, de lekvár készítéséhez is ideális, mivel puhább húsa könnyen szétesik a főzés során.
- Gönci magyar kajszi: Gyümölcse közepes méretű, gömbölyded, oldalról kissé lapított, héja élénk narancssárga, napos oldala kárminpiros színű. Húsa édes, lédús, és magja is édes. A Gönci magyar kajszi főként friss fogyasztásra és különböző feldolgozásokra alkalmas, beleértve a lekvárt és a dzsemet is.
- Szegedi mammut: Ez a fajta nagy-igen nagy gyümölcseiről ismert, héja molyhos, narancssárga alapon kárminpiros fedőszínnel mosott. Húsa rostos, bőlevű, kellemes ízű, közepesen kemény állományú. A Szegedi mammut kiválóan alkalmas friss fogyasztásra és konyhai feldolgozásra egyaránt, beleértve a lekvár készítést is.
- Budapest kajszi: Gyümölcse nagy méretű, lapított gömb alakú, héja világos narancssárga, a napos oldalán narancsvörös színnel mosott. Húsa narancssárga, közepesen kemény, éretten nem lisztesedik. A Budapest kajszi későn érik, július végén-augusztus elején, és öntermékeny. Jó termőképességű fajta, amely alkalmas friss fogyasztásra és konyhai feldolgozásra is.
- Ceglédi arany: Gyümölcse közepes méretű, gömbölyű, héja narancssárga, a napos oldalon kárminpirossal mosott. Húsa élénk narancssárga, tömör, szilárd, közepesen lédús, éretten kellemes zamatú. A Ceglédi arany kiválóan alkalmas friss fogyasztásra és konyhai feldolgozásra, beleértve a lekvárt és a befőttet is.
Hogyan válasszunk megfelelő sárgabarackot a lekvár készítéséhez?
A sárgabarack kiválasztásakor fontos, hogy érett, de nem túlérett gyümölcsöket válasszunk. Az érett sárgabarackok édesek és zamatosak, míg a túlérett gyümölcsök túl puhák lesznek a főzéshez. A sárgabarackokat mossuk meg és szárítsuk meg, mielőtt felhasználnánk őket a lekvárban.
A szezonban frissen szedett sárgabarackok a legjobbak a lekvár készítéséhez, mivel ezekben van a legtöbb íz és aroma. Ha nem tudunk friss sárgabarackot beszerezni, akkor a fagyasztott vagy szárított sárgabarack is használható, de az íz és a textúra nem lesz ugyanolyan.
A sárgabarack lekvár főzésének hazánkban legalább akkora hagyománya van, mint a szilvalekvár főzésének. Amit hagyományosan nagy üstökben készítenek, cukor és minden más hozzávaló nélkül. A szilvalekvár főzés folyamata meglehetősen hosszú és időigényes, de megéri így készíteni. Mint, ahogy kajszibarackból főzött lekvárt is, hiszen nincs is jobb a házi ízeknél. Általában minden családnak van egy különleges, bevált receptje lekvárra, befőttre, kovászos uborkára, vagy bármely savanyúságra is és persze mindenki a sajátjára esküszik. Érdemes próbálkozni, hogy megtaláljuk a számunkra legjobbat.
Házi sárgabarack lekvár főzés
Hozzávalók:
- 4 kg sárgabarack (érdemes először egy kisebb mennyiséggel próbálkozni, de tetszés szerint mennyiségből készíthető)
- 1 kg cukor
- nátriumbenzoát (elhagyható)
- citromlé
- kifertőtlenített befőttesüvegek kupakokkal
A citromlé segít a lekvár színének megőrzésében és a pectin termelődésében, ami a lekvár besűrűsödéséhez szükséges.
Barack előkészítése főzésre:
- mosás álló vízben
- szárak eltávolítása
- öblítés folyó vízben
- kimagozás
- forró vízben a héja lehúzása
A sárgabarack lekvár főzésének lépései:
- A kimagozott gyümölcsöt a könnyebb főzés miatt lehet darabolni, de maradhat felezve is, csak akkor a főzési idő növelésével kell számolni. A darabolással gyorsítható a folyamat, mert a feldarabolt barackból kezdetben gyorsabban eltávozik a víztartalom.
- A darabolás után fel kell tenni főni egy – lehetőleg rozsdamentes – lábosban, melyben kisebb esélye lesz a leégésének.
- Ráöntjük a cukrot.
- Ha van időnk hagyhatjuk így állni egy kicsit.
- Majd fel kell tenni főni. Lassan kell melegíteni közepes lángon, hogy folyamatosan tudja kiengedje a levét.
- Főzés közben szinte folyamatos keverést igényel, elkerülendő a leégést. (Itt adjuk hozzá a citromlevelet ízlés szerint – elhagyható.)
- Mielőtt felforrna botmixerrel turmixoljuk össze, de aki darabosabban szereti kevésbé pépesítse.
- Amikor a lekvár már elérte a megfelelő sűrűséget (ellenőrizhetjük: ha egy hideg tányéron megdermed már jó!), forrón kell az előzőleg megmosott, kifertőtlenített üvegekbe tenni, és esetleg lezárás előtt kis mennyiségű nátrium benzoátot tenni a tetejére a biztonság kedvéért, de ez elhagyható, ha légmentesen lezárjuk az üvegeket.
- Rácsavarjuk a kupakokat és légmentesen lezárjuk.
- Tíz percre fejre állítjuk az üvegeket, majd száraz dunsztba tesszük. Itt hagyjuk kihűlni.
- Majd, ha teljesen kihűlt, mehet felcímkézve a kamra polcaira.
A házi sárgabarack lekvár készítésének számos előnye van. Először is, a házi lekvár nem tartalmaz adalékanyagokat, ami egészségesebbé teszi. Emellett a frissen szedett sárgabarackokkal készült lekvár igazi ízorgia. A házi lekvár készítése során személyre szabhatjuk az ízeket és a textúrát, ami lehetővé teszi, hogy pontosan olyan lekvárt készítsünk, amilyet szeretnénk. Ugyanis számos módon gazdagítható, más gyümölcsökkel együtt keverhető. Csak a fantáziánk szab határt!
A házi lekvár készítése emellett egy szórakoztató és kreatív folyamat is, amely lehetőséget ad arra, hogy kísérletezzünk különböző fűszerekkel és ízesítőkkel.
Hogyan kombinálhatjuk a sárgabarack lekvárt más ételekkel?
A sárgabarack lekvár kiválóan kombinálható más ételekkel, mint például a pirítós, a joghurt vagy a sajt. A lekvár édes és zamatos íze remekül illik a reggeli vagy délutáni snackekhez. Emellett a sárgabarack lekvár használható sütemények és torták töltelékének is, ami egyedi és finom ízt ad az édességeknek.
A lekvár kiválóan alkalmas ajándéknak is, mivel csinos, sterilizált üvegekben hosszú ideig eltartható. A házi lekvár készítése során személyre szabhatjuk az ízeket és a csomagolást, ami egyedi ajándékot eredményez.
https://hu.wikipedia.org/wiki/Kajszibarack
Vissza a kategória cikkeihez