Sárgabarack fajták lekvárnak

Melyek a jó sárgabarack fajták lekvárnak? A sárgabarack lekvár készítése egy igazi kulináris élvezet, amelyhez a megfelelő fajták kiválasztása elengedhetetlen. Annál is inkább, mert a rostban gazdag gyümölcs nem lesz megfelelő a lekvárhoz, és akkor még finoman fogalmaztunk.

Azokat a fajtákat kerülni kell, melyeknek nagyon erős rostjai vannak, ugyanis azok főleg friss fogyasztásra vagy befőtt készítésére alkalmasok.

Ilyenek például:

Melyek a jó sárgabarack fajták lekvárnak?

Azok a legmegfelelőbbek a lekvárfőzésnek, melyekben kevés, puha rost van. Ezek ugyanis szétesnek a főzés során. Az eredmény pedig gyönyörű, sűrű lekvár!

Ezek az ajánlott fajták lekvárfőzéshez:

  1. Magyar kajszi: Ez a fajta július közepén érik, gyümölcse közepes méretű, gömbölyded és oldalról kissé lapított. Héja narancssárga, piros foltos, húsa édes-zamatos és lédús. A Magyar kajszi kiválóan alkalmas friss fogyasztásra és pálinkakészítésre is, de lekvár készítéséhez is ideális, mivel puhább húsa könnyen szétesik a főzés során.
  2. Gönci magyar kajszi: Gyümölcse közepes méretű, gömbölyded, oldalról kissé lapított, héja élénk narancssárga, napos oldala kárminpiros színű. Húsa édes, lédús, és magja is édes. A Gönci magyar kajszi főként friss fogyasztásra és különböző feldolgozásokra alkalmas, beleértve a lekvárt és a dzsemet is.
  3. Szegedi mammut: Ez a fajta nagy-igen nagy gyümölcseiről ismert, héja molyhos, narancssárga alapon kárminpiros fedőszínnel mosott. Húsa rostos, bőlevű, kellemes ízű, közepesen kemény állományú. A Szegedi mammut kiválóan alkalmas friss fogyasztásra és konyhai feldolgozásra egyaránt, beleértve a lekvár készítést is.
  4. Budapest kajszi: Gyümölcse nagy méretű, lapított gömb alakú, héja világos narancssárga, a napos oldalán narancsvörös színnel mosott. Húsa narancssárga, közepesen kemény, éretten nem lisztesedik. A Budapest kajszi későn érik, július végén-augusztus elején, és öntermékeny. Jó termőképességű fajta, amely alkalmas friss fogyasztásra és konyhai feldolgozásra is.
  5. Ceglédi arany: Gyümölcse közepes méretű, gömbölyű, héja narancssárga, a napos oldalon kárminpirossal mosott. Húsa élénk narancssárga, tömör, szilárd, közepesen lédús, éretten kellemes zamatú. A Ceglédi arany kiválóan alkalmas friss fogyasztásra és konyhai feldolgozásra, beleértve a lekvárt és a befőttet is.

Hogyan válasszunk megfelelő sárgabarackot a lekvár készítéséhez?

A sárgabarack kiválasztásakor fontos, hogy érett, de nem túlérett gyümölcsöket válasszunk. Az érett sárgabarackok édesek és zamatosak, míg a túlérett gyümölcsök túl puhák lesznek a főzéshez. A sárgabarackokat mossuk meg és szárítsuk meg, mielőtt felhasználnánk őket a lekvárban.

A szezonban frissen szedett sárgabarackok a legjobbak a lekvár készítéséhez, mivel ezekben van a legtöbb íz és aroma. Ha nem tudunk friss sárgabarackot beszerezni, akkor a fagyasztott vagy szárított sárgabarack is használható, de az íz és a textúra nem lesz ugyanolyan.

A sárgabarack lekvár főzésének hazánkban legalább akkora hagyománya van, mint a szilvalekvár főzésének. Amit hagyományosan nagy üstökben készítenek, cukor és minden más hozzávaló nélkül. A szilvalekvár főzés folyamata meglehetősen hosszú és időigényes, de megéri így készíteni. Mint, ahogy kajszibarackból főzött lekvárt is, hiszen nincs is jobb a házi ízeknél. Általában minden családnak van egy különleges, bevált receptje lekvárra, befőttre, kovászos uborkára, vagy bármely savanyúságra is és persze mindenki a sajátjára esküszik. Érdemes próbálkozni, hogy megtaláljuk a számunkra legjobbat.

Házi sárgabarack lekvár főzés

Hozzávalók:

  • 4 kg sárgabarack (érdemes először egy kisebb mennyiséggel próbálkozni, de tetszés szerint mennyiségből készíthető)
  • 1 kg cukor
  • nátriumbenzoát (elhagyható)
  • citromlé
  • kifertőtlenített befőttesüvegek kupakokkal

A citromlé segít a lekvár színének megőrzésében és a pectin termelődésében, ami a lekvár besűrűsödéséhez szükséges.

Barack előkészítése főzésre:

  • mosás álló vízben
  • szárak eltávolítása
  • öblítés folyó vízben
  • kimagozás
  • forró vízben a héja lehúzása

A sárgabarack lekvár főzésének lépései:

  1. A kimagozott gyümölcsöt a könnyebb főzés miatt lehet darabolni, de maradhat felezve is, csak akkor a főzési idő növelésével kell számolni. A darabolással gyorsítható a folyamat, mert a feldarabolt barackból kezdetben gyorsabban eltávozik a víztartalom.
  2. A darabolás után fel kell tenni főni egy – lehetőleg rozsdamentes – lábosban, melyben kisebb esélye lesz a leégésének.
  3. Ráöntjük a cukrot.
  4. Ha van időnk hagyhatjuk így állni egy kicsit.
  5. Majd fel kell tenni főni. Lassan kell melegíteni közepes lángon, hogy folyamatosan tudja kiengedje a levét.
  6. Főzés közben szinte folyamatos keverést igényel, elkerülendő a leégést. (Itt adjuk hozzá a citromlevelet ízlés szerint – elhagyható.)
  7. Mielőtt felforrna botmixerrel turmixoljuk össze, de aki darabosabban szereti kevésbé pépesítse.
  8. Amikor a lekvár már elérte a megfelelő sűrűséget (ellenőrizhetjük: ha egy hideg tányéron megdermed már jó!), forrón kell az előzőleg megmosott, kifertőtlenített üvegekbe tenni, és esetleg lezárás előtt kis mennyiségű nátrium benzoátot tenni a tetejére a biztonság kedvéért, de ez elhagyható, ha légmentesen lezárjuk az üvegeket.
  9. Rácsavarjuk a kupakokat és légmentesen lezárjuk.
  10. Tíz percre fejre állítjuk az üvegeket, majd száraz dunsztba tesszük. Itt hagyjuk kihűlni.
  11. Majd, ha teljesen kihűlt, mehet felcímkézve a kamra polcaira

 A házi sárgabarack lekvár készítésének számos előnye van. Először is, a házi lekvár nem tartalmaz adalékanyagokat, ami egészségesebbé teszi. Emellett a frissen szedett sárgabarackokkal készült lekvár igazi ízorgia. A házi lekvár készítése során személyre szabhatjuk az ízeket és a textúrát, ami lehetővé teszi, hogy pontosan olyan lekvárt készítsünk, amilyet szeretnénk. Ugyanis számos módon gazdagítható, más gyümölcsökkel együtt keverhető. Csak a fantáziánk szab határt!

A házi lekvár készítése emellett egy szórakoztató és kreatív folyamat is, amely lehetőséget ad arra, hogy kísérletezzünk különböző fűszerekkel és ízesítőkkel.

 Hogyan kombinálhatjuk a sárgabarack lekvárt más ételekkel?

A sárgabarack lekvár kiválóan kombinálható más ételekkel, mint például a pirítós, a joghurt vagy a sajt. A lekvár édes és zamatos íze remekül illik a reggeli vagy délutáni snackekhez. Emellett a sárgabarack lekvár használható sütemények és torták töltelékének is, ami egyedi és finom ízt ad az édességeknek.

A lekvár kiválóan alkalmas ajándéknak is, mivel csinos, sterilizált üvegekben hosszú ideig eltartható. A házi lekvár készítése során személyre szabhatjuk az ízeket és a csomagolást, ami egyedi ajándékot eredményez.

https://hu.wikipedia.org/wiki/Kajszibarack

Vissza a kategória cikkeihez

error: Védett tartalom