Tartalomjegyzék
A sárgabarack fajták igen széles kört ölelnek fel, hiszen számos fajtájuk ismert az egészen koraitól a kései fajtákig. Ez a gyümölcs nagy népszerűségnek örvend hazánkban és a sárgabarack szezon idején számos helyen Sárgabarack Fesztivált is rendeznek. A kajszit már évszázadok óta ismerjük és termesztjük. Ez a gyümölcs nemcsak nagyon ízletes és számos módon felhasználható, de nagyon egészséges is. A sárgabarack jótékony hatása a szerveztre ugyanis a benne található vitaminoknak és ásványi anyagoknak köszönhetően igazán rendkívüli.
Sárgabarack fajták érési ideje
A kajszik között vannak korai sárgabarack és késői kajszibarack fajták is. A kajszi fő érési ideje, vagy a kajszi szezon hazánkban július közepére tehető. A korai fajták gyümölcsei általában még inkább friss fogyasztásra alkalmasak. A közép- és kései fajták gyümölcsei már alkalmasak sárgabarack lekvár, befőtt, pálinka és egyéb befőzések alapanyagául is szolgálnak a friss fogyasztáson túl.
Kajszibarack fajták érési idő szerint:
- Tsunami -> május végétől
- Banzai R -> június eleje
- Early Blush -> június első fele
- Harmat -> június második fele
- Spring Blush -> június közepe
- Aurora -> június közepe
- Korai piros -> június vége
- Bhat -> június vége – július eleje
- Big Red -> június vége – július eleje
- Orangered -> július eleje
- Ananász kajszi -> július eleje
- Ceglédi óriás -> július eleje
- Ceglédi piroska -> július eleje
- Harcot -> július közepe
- Magyar kajszi -> július közepe
- Veecot -> július közepe
- Mandula kajszi -> július közepe
- Gönci magyar -> július közepe
- Harogem -> július közepe
- Ceglédi bíbor -> július közepe
- Ceglédi kedves -> július közepe
- Nyújtó Ferenc emléke -> július közepe
- Rakovszky kajszi -> július közepe – vége
- Ceglédi arany -> július közepe – vége
- Bergarouge R-> július közepe – vége
- Ceglédi szilárd -> július vége
- Pannónia kajszi -> július vége
- Rózsa kajszi -> július vége – augusztus eleje
- Budapest -> július vége – augusztus eleje
- Bergeron -> augusztus közepe
Sárgabarack fajták jellemzői, gondozása
Bár a kajszi a száraz, kopár területeken is megél, a tápanyagban dús talajban, rendszeres öntözés mellett érzi igazán jól magát. Néhány érzékenyebb fajtát kivéve jól tűri a téli fagyokat is. Azonban nélkülözhetetlen az eredményes fejlődés érdekében a megfelelő növényvédelemről gondoskodni, megelőzve ezáltal is a sárgabarack betegségeinek kialakulását. A betegségek kialakulását csökkenthetjük azzal, hogy olyan kertészetekből vásárolunk barackfa csemetét, ahol népegészségügyi bizonyítvánnyal rendelkező oltványok kaphatók. Ugyanis sokszor a már fertőzött csemeték is terjesztik a betegségeket.
Szükséges a rendszeres metszése is, mely az első 3 évben korona alakító metszés kell legyen, a 4. évtől pedig fenntartó metszés. Érdemes minden évben visszanyesni a vesszőket, különben felkopaszodik a fa és a termés hozatala is visszaesik.
Kajszibarack az erkélyen
Aki pedig erkélyen nevelne törpe kajszi fákat annak sem kell elkeserednie, mert ilyen fajta is létezik. Ez a június második felében érő Balkon kajszi. Akár balkonládában is nevelhető, de szabadföldbe kiültetve is csak 2-3 m magas fát nevelő törpe növekedésű. Édes, lédús gyümölcseit fürtökben berakódva hozza. Gyümölcs közepes méretű, ízletes, magvaváló.
https://hu.wikipedia.org/wiki/Kajszibarack
Vissza a kategória cikkeihez