Sárgabarack fesztivál

A sárgabarack nagy népszerűségnek örvendő gyümölcs hazánkban is, így nem csoda, hogy Sárgabarack fesztivál is köszönti a termelőket és látogatókat a sárgabarack szezon során az ország több helyszínén is. Van, ahol már nagy hagyománya van, de van, ahol még most éledezik. Nagyon keresett a sárgabarack hazánkban. Több tájegységen is termesztenek a zamatos, édes gyümölcsből. Főleg a Duna-Tisza közén, a homokos talajon Ceglédtől, Nagykőrösön át egészen Kecskemét környékéig. De a Gönc környéki területeken is jelentős mennyiségben termesztik.

Talán e két utóbb sorolt tájegység zamatos gyümölcseiből készül a a legismertebb sárgabarack pálinka. Nemcsak a legismertebb, a legzamatosabb is, ugyanis e két területen érlelt zamatos gyümölcsökből kitűnő párlat készíthető.

Hazánknak jelenleg nyolc földrajzi eredetvédett pálinkája van és ebből kettőt is a sárgabarack ad. Melyek a A Hungarikumok listájára is felkerültek – nem véletlenül.

E nyolc eredetvédett pálinka:

Sárgabarack fesztivál – Kecskemét

2019-ben indították a Belevaló Barack Fesztivál névre hallgató program sorozatot, mely 3 napon keresztül várja az érdeklődőket. Számos kulturális és gasztronómiai programmal várják a vendégeket a kajszi városába, ahol többek között lekvárfőző versenyt is tartanak. Nagyszabású terveket kívánnak megvalósítani a Fesztivál indításával egyidejűleg. Ugyanis már ennek a fesztiválnak az indulásánál felvetődött a szervezőkben, hogy a Japán cseresznyevirágzás ünnepéhez hasonlóan a barackfa virágzását is ünnepelhetnék a városban. Ehhez szükséges lenne még, hogy több közterületen is ültessenek kajszibarack fákat. Kíváncsian várjuk a fejleményeket.

Sárgabarack fesztivál – Boldogkőváralja

A Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Boldogkőváralján megrendezésre kerülő fesztivál a Gönci Barack Vigasság nevet viseli és ezen a napon itt tényleg minden a kajsziról szól. Mert amellett, hogy meg lehet kóstolni az érett Gönci barackot, számtalan barackos finomsággal többek között: barackpálinka, barackos koktélok, frissen főtt sárgabarack lekvárok és rengeteg programmal várják az érdeklődőket: gyerekeket, felnőtteket egyaránt. A 2012 óta megrendezésre kerülő rendezvény évről-évre egyre több látogatót vonz. Érdemes ellátogatni a településre ebben az időszakban, számtalan élménnyel gazdagodva térhetünk haza róla.

Sárgabarack fesztivál – a szomszédoknál

Az ausztriai Wachau teraszain termesztett fákról kizárólag kézzel szedik az érett barackot. Spitz an der Donauban már 1951 óta rendezik meg a wachaui barackbúcsút. A hagyományosan minden év július harmadik hétvégéjén megrendezésre kerülő eseményen szintén minden a barackról szól. Itt a gombócautomatából vásárolhatunk sárgabarackos gombócot, de remek baracklekváros és egyéb finom süteményekkel, pálinkákkal is várják a látogatókat.   A hagyományos ünnepség csúcspontja a vasárnapi ünnepi menet, élén Barackkirállyal és Barackkirálykisasszonnyal, népviseletbe öltözött felvonulókkal és folklórcsoportokkal.

https://www.programturizmus.hu/

Vissza a kategória cikkeihez

error: Védett tartalom