Tartalomjegyzék
A sárgabarack kalória tartalma nem túl magas köszönhető magas víz tartalmának, azonban például az uborka kalória tartalmával nem versenyezhet. Általánosságban elmondható, hogy a gyümölcsök többnyire magas rost- és vitamintartalmuknak köszönhetően segítik a fogyókúrát, azonban jó, ha ismerjük az egyes gyümölcsök energiatartalmát.
A sárgabarack hatása
Az sárgabarack jótékony hatása a szervezetre elsősorban magas ásványi anyag- és vitamin tartalmának köszönhető. Továbbá a magas rost- és víztartalma révén elősegíti a súlyvesztést, emellett salaktalanító és vízhajtó is. A kajszi 80-85%-a víz, ennek köszönhetően nemcsak kiváló szomjoltó, de segíti az anyagcsere-folyamatokat is. A benne lévő rostok a folyadéknak köszönhetően könnyebben távolítják el a bélrendszerben rekedt salakanyagokat. A kellő hatás elérése érdekében érdemes belőle naponta 2-3 darabot is fogyasztani. Természetesen ettől még oda kell figyelni a megfelelő mennyiségű folyadékbevitelre is.
Sárgabarack kalória
10 dkg kajszibarack 48-50 kalória.
- 50 kcal
- 0,4 g zsír
- 1,4 g fehérje
- 9,2 g szénhidrát
A szénhidrát tartalma azonban teljes egészében a cukrokból van.
E zamatos gyümölcs glikémiás indexe 57, ami már nem tartozik az alacsony kategóriába. Nagyobb mennyiség elfogyasztása már megemeli a vércukorszintet, így cukorbetegek számára a fogyasztása csak mértékletességgel ajánlott.
Mit is jelent a glikémiás index tulajdonképpen?
A glikémiás index – mely 1 és 100 közötti érték – segítségével meghatározható, hogy egy adott élelmiszer mennyire és milyen gyorsan emeli meg a vércukorszintet.
Az alacsony GI-jű élelmiszerek csak minimális mértékben emelik meg a vércukorszintet, míg a magas GI-jű élelmiszerek a glükózszint jelentős emelkedését váltják ki, és fokozott inzulinreakciót vonnak maguk után.
Ha megnézzük a különböző szénhidráttípusokhoz tartozó glikémiás indexet, látható, hogy egyes összetett szénhidrátok jobban megemelik a vércukorszintet, mint az egyszerű szénhidrátok. Mivel a glikémiás index segítségével arányaiban meghatározható, hogy a szénhidrátok miként hatnak a szervezet vércukorszintjére, fontos eszközként használhatod azt azon ételek és élelmiszerek kiválasztásához, amelyek rövid és hosszú távon segítenek a vércukorszint stabilizálásában, illetve ellátják szervezeted a szükséges energiával.
Érdemes a sárgabarack fogyasztását a főétkezések közé időzíteni, ekkor az emésztőrendszer már a könnyen feldolgozható gyümölcsre koncentrálhat.
https://www.xn--kalriaguru-ibb.hu/kaloriatablazat/kaloriatablazat.php
Vissza a kategória cikkeihez