Tartalomjegyzék
A sárgabarack lekvár főzésének hazánkban legalább akkora hagyománya van, mint a szilvalekvár főzésének. Amit hagyományosan nagy üstökben készítenek, cukor és minden más hozzávaló nélkül. A szilvalekvár főzés folyamata meglehetősen hosszú, de megéri így készíteni. Mint, ahogy kajszibarackból főzött lekvárt is, hiszen nincs is jobb a házi ízeknél. Általában minden családnak van egy különleges, bevált receptje lekvárra, befőttre, kovászos uborkára, vagy bármely savanyúságra is és persze mindenki a sajátjára esküszik. Érdemes próbálkozni, hogy megtaláljuk a számunkra legjobbat.
Sárgabarack lekvár recept
Hozzávalók:
- 4 kg sárgabarack (érdemes először egy kisebb mennyiséggel próbálkozni, de tetszés szerint mennyiségből készíthető)
- 1 kg cukor
- nátriumbenzoát (elhagyható)
- kifertőtlenített befőttesüvegek kupakokkal
Barack előkészítése főzésre:
- mosás álló vízben
- szárak eltávolítása
- öblítés folyó vízben
- kimagozás
- forró vízben a héja lehúzása
A sárgabarack lekvár főzésének lépései:
- A kimagozott gyümölcsöt a könnyebb főzés miatt lehet darabolni, de maradhat felezve is, csak akkor a főzési idő növelésével kell számolni. A darabolással gyorsítható a folyamat, mert a feldarabolt barackból kezdetben gyorsabban eltávozik a víztartalom.
- A darabolás után fel kell tenni főni egy – lehetőleg rozsdamentes – lábosban, melyben kisebb esélye lesz a leégésének.
- Ráöntjük a cukrot.
- Ha van időnk hagyhatjuk így állni egy kicsit.
- Majd fel kell tenni főni. Lassan kell melegíteni közepes lángon, hogy folyamatosan tudja kiengedje a levét.
- Főzés közben szinte folyamatos keverést igényel, elkerülendő a leégést.
- Mielőtt felforrna botmixerrel turmixoljuk össze, de aki darabosabban szereti kevésbé pépesítse.
- Amikor a lekvár már elérte a megfelelő sűrűséget, forrón kell az előzőleg megmosott, kifertőtlenített üvegekbe tenni, és esetleg lezárás előtt kis mennyiségű nátrium benzoátot tenni a tetejére a biztonság kedvéért, de ez elhagyható, ha légmentesen lezárjuk az üvegeket.
- Rácsavarjuk a kupakokat és légmentesen lezárjuk.
- Tíz percre fejre állítjuk az üvegeket, majd száraz dunsztba tesszük. Itt hagyjuk kihűlni.
- Majd, ha teljesen kihűlt, mehet felcímkézve a kamra polcaira.
Sárgabaracklekvár készítése gyorsan és finoman:
https://hu.wikipedia.org/wiki/Kajszibarack
Vissza a kategória cikkeihez