Sárgabarack lekvár

A sárgabarack lekvár főzésének hazánkban legalább akkora hagyománya van, mint a szilvalekvár főzésének. Amit hagyományosan nagy üstökben készítenek, cukor és minden más hozzávaló nélkül. A szilvalekvár főzés folyamata meglehetősen hosszú, de megéri így készíteni. Mint, ahogy kajszibarackból főzött lekvárt is, hiszen nincs is jobb a házi ízeknél. Általában minden családnak van egy különleges, bevált receptje lekvárra, befőttre, kovászos uborkára, vagy bármely savanyúságra is és persze mindenki a sajátjára esküszik. Érdemes próbálkozni, hogy megtaláljuk a számunkra legjobbat.

Sárgabarack lekvár recept

Hozzávalók:

  • 4 kg sárgabarack (érdemes először egy kisebb mennyiséggel próbálkozni, de tetszés szerint mennyiségből készíthető)
  • 1 kg cukor
  • nátriumbenzoát (elhagyható)
  • kifertőtlenített befőttesüvegek kupakokkal

Barack előkészítése főzésre:

  • mosás álló vízben
  • szárak eltávolítása
  • öblítés folyó vízben
  • kimagozás
  • forró vízben a héja lehúzása

A sárgabarack lekvár főzésének lépései:

  1. A kimagozott gyümölcsöt a könnyebb főzés miatt lehet darabolni, de maradhat felezve is, csak akkor a főzési idő növelésével kell számolni. A darabolással gyorsítható a folyamat, mert a feldarabolt barackból kezdetben gyorsabban eltávozik a víztartalom.
  2. A darabolás után fel kell tenni főni egy – lehetőleg rozsdamentes – lábosban, melyben kisebb esélye lesz a leégésének.
  3. Ráöntjük a cukrot.
  4. Ha van időnk hagyhatjuk így állni egy kicsit.
  5. Majd fel kell tenni főni. Lassan kell melegíteni közepes lángon, hogy folyamatosan tudja kiengedje a levét.
  6. Főzés közben szinte folyamatos keverést igényel, elkerülendő a leégést.
  7. Mielőtt felforrna botmixerrel turmixoljuk össze, de aki darabosabban szereti kevésbé pépesítse.
  8. Amikor a lekvár már elérte a megfelelő sűrűséget, forrón kell az előzőleg megmosott, kifertőtlenített üvegekbe tenni, és esetleg lezárás előtt kis mennyiségű nátrium benzoátot tenni a tetejére a biztonság kedvéért, de ez elhagyható, ha légmentesen lezárjuk az üvegeket.
  9. Rácsavarjuk a kupakokat és légmentesen lezárjuk.
  10. Tíz percre fejre állítjuk az üvegeket, majd száraz dunsztba tesszük. Itt hagyjuk kihűlni.
  11. Majd, ha teljesen kihűlt, mehet felcímkézve a kamra polcaira. 

Sárgabaracklekvár készítése gyorsan és finoman:

https://hu.wikipedia.org/wiki/Kajszibarack

Vissza a kategória cikkeihez