Sárgabarack pálinka

Hazánkban több helyen foglalkoznak sárgabarack pálinkafőzéssel, és talán ez az egyik legnépszerűbb pálinka, mely vetekszik azért a szilvából készült gyümölcspárlattal. A Gönci Barackpálinka és a Kecskeméti Barackpálinka a két leghíresebb kajsziból készült pálinka, melyek a hungarikumok listáján is szerepelnek.

Hazánknak jelenleg nyolc földrajzi eredetvédett pálinkája van:

Pálinka csak Magyarországon termelt, cefrézett, majd főzött gyümölcsből készülhet. Kizárólag gyümölcsből. Minden más főzet esetén legyen az akár ananász, banán, narancs, gránátalma, cékla, zeller, vagy akár medvehagyma, paradicsom, az ezekből készült főzetek esetén csak párlatról beszélhetünk. Az előbbiek esetében azért, mert nem hazánkból származó gyümölcsök, az utóbbiak esetében pedig azért, mert nem gyümölcsök. Bár az eljárás, amivel készítik őket közel azonos. Szükséges zöldségek vagy gyümölcsök mennyisége egy liternyi párlat elkészítéséhez a cukortartalmuk szerint változik.

Sárgabarack pálinka – avagy egyszerűen kajszipálinka

Hazánban két gyümölcs is van, amelyből több vidékünkön is régóta főznek pálinkát: ezek pedig a szilva és a sárgabarack.  A szilva mellett a kajszi is kiemelt alapanyag, amelyből a Borsod megyei Gönc környékén és Kecskemét környékén készítenek tradicionálisan pálinkát. A két párlat elkészítésének munkafolyamatai között óriási különbségek nincsenek.

A pálinka készítéséhez olyan gyümölcsöt használnak, melyek nem kerülnek kereskedelmi forgalomba a nem szép külsejük, esetleg mechanikai sérülések miatt, vagy mert túlérettek, de semmi esetre sem rothadtak.

A minőségi pálinka ízét és zamatát a tulipánformájú pohár emeli ki igazán, mely a nyelv alá vezeti a párlatot, ahol a legintenzívebben érzékelhetők a gyümölcsös aromák.

Gönci Barackpálinka

  • Ez a gyümölcspárlat a Gönc körzetében termelt, minőségi kajsziból, hagyományos módon előállított gyümölcspálinka.
  • Színe világos halványsárga, határozott kajszi illatú, kerek, telt, jellegzetes zamatú ital.
  • A magyar kajszi közepes méretű, gömbölyded, héja narancssárga, lédús, igen finom.
  • Korán termőre fordul, jó termőképességű.
  • A gönci magyar kajszi a Kárpát-medencében kialakult fajta.
  • Gyengébb növekedésű, valamivel nagyobb gyümölcsű, mint a magyar kajszi.
  • Ez a sárgabarack adja a Gönci pálinka jellegzetes, karakteres ízét.

Kecskeméti Barackpálinka

  • A Kecskeméti pálinka szintén eredetvédett magyar pálinka, mely átlátszóan tiszta, az érleléstől halványsárga színű gyümölcspárlat, jellegzetes íz világgal.
  • A homokon termelt, napfényes nappalok és hűvös éjszakák adják e területen termett gyümölcs egyedi zamatát.
  • Mely a Kecskeméti barack alapjául is szolgál.
https://hu.wikipedia.org/wiki/Pálinka

Címlap kép: Barackpálinka (forrás: http://illuziopalinka.hu/termek/agyas-sargabarackpalinka-illuzio-palinka-kazincbarcika-21)

Vissza a kategória cikkeihez

error: Védett tartalom