Sárgabarack szezon

A hazai sárgabarack szezon általában az eper szezont követi és az őszibarack szezont előzi meg. Az árak általában annak függvényében alakulnak, hogy milyen volt az időjárás. Ez határozza meg ugyanis a termés minőségét és mennyiségét egyaránt.  Hazánkban nagyon népszerű ez a zamatos, lédús gyümölcs, még Barackfesztivál is köszönti a gazdákat és az érdeklődőket. 2012 óta ugyanis a Gönci Barack Vigasság elnevezésű kétnapos rendezvényen tisztelegnek a környék meghatározó gyümölcse a Magyar Gönci barack előtt. Amellett, hogy meg lehet kóstolni az érett Gönci barackot, barackos finomságok, barackpálinka, barackos koktélok, frissen főtt lekvárok és két napra való, tömény program várja a gyerekeket és felnőtteket egyaránt.  

Sárgabarack szezon

A kajszibarack szezon kezdete meghatározó a piac számára, jelentősen befolyásolja a későbbi árakat és értékesítési lehetőségeket. Alapvetően a szezon június közepén-végén indul és júliusban van a főszezon. Akkor már az őszibaracké is elindul. A kajszi szezon augusztus elejéig tart, a sárgabarack fajták függvényében. Az őszibarack kései fajtái miatt egészen szeptember közepéig tart. A szezon kezdete persze az időjárás függvényében eltolódhat. Ha hidegebb, csapadékosabb az idő, nehezebben érik a termés. Ilyenkor akár 1-2 héttel később is indulhat a befőzési szezon.

Érdekességek a hazai termelésről

A legjelentősebb kajszibarack termőtáj Borsod-Abaúj-Zemplén megyében helyezkedik el. Ezen a területen körülbelül 1700 hektár kajszibarack ültetvény található, amelynek mintegy harmadán a Gönci Magyar kajszi fajtát termesztik. Nagyobb termesztő területek találhatók még Bács-Kiskun, Csongrád és Pest megyékben, összesen körülbelül 900 hektár, valamint Közép- és Dél-Dunántúlon 700-800 hektár.

Sárgabarack felhasználása

Érdemes a kajszi szezon alatt a zamatos gyümölcsből télire is elrakni, hiszen nincs is annál finomabb, mint mikor a téli hideg estéken a zamatos, nap érlelte gyümölcsből falatozhatunk. A sárgabarack friss fogyasztásra is kiválóan alkalmasak, de a legtöbb fajtából sárgabarack lekvár vagy dzsem is készíthető. Azonban le is fagyaszthatjuk, akár az őszibarackot, akkor tényleg csak magát a gyümölcsöt tesszük el télire minden nélkül. Arra érdemes figyelni, hogy a kiengedés során a magas víztartalma miatt a gyümölcs összeesik és levet enged, így már korlátozott ételekhez tudjuk használni, azonban elfalatozva is ízorgia az ízlelőbimbóknak.

A kajszi egy rendkívül egészséges, vitamindús gyümölcs, mely rendszeres fogyasztásával számos betegség is megelőzhető. Fontos figyelembe venni azonban, hogy a sárgabarack jótékony hatása a szervezetre elsősorban nyers állapotban érvényesül. 

https://hu.wikipedia.org/wiki/Kajszibarack

Vissza a kategória cikkeihez

error: Védett tartalom