S√°rgabarack szezon

A hazai s√°rgabarack szezon √°ltal√°ban az eper szezont k√∂veti √©s az ŇĎszibarack szezont elŇĎzi meg. Az √°rak √°ltal√°ban annak f√ľggv√©ny√©ben alakulnak, hogy milyen volt az idŇĎj√°r√°s. Ez hat√°rozza meg ugyanis a term√©s minŇĎs√©g√©t √©s mennyis√©g√©t egyar√°nt.  Haz√°nkban nagyon n√©pszerŇĪ ez a zamatos, l√©d√ļs gy√ľm√∂lcs, m√©g Barackfesztiv√°l is k√∂sz√∂nti a gazd√°kat √©s az √©rdeklŇĎdŇĎket. 2012 √≥ta ugyanis a G√∂nci Barack Vigass√°g elnevez√©sŇĪ k√©tnapos rendezv√©nyen tisztelegnek a k√∂rny√©k meghat√°roz√≥ gy√ľm√∂lcse a Magyar G√∂nci barack elŇĎtt. Amellett, hogy meg lehet k√≥stolni az √©rett G√∂nci barackot, barackos finoms√°gok, barackp√°linka, barackos kokt√©lok, frissen fŇĎtt lekv√°rok √©s k√©t napra val√≥, t√∂m√©ny program v√°rja a gyerekeket √©s felnŇĎtteket egyar√°nt.  

S√°rgabarack szezon

A kajszibarack szezon kezdete meghat√°roz√≥ a piac sz√°m√°ra, jelentŇĎsen befoly√°solja a k√©sŇĎbbi √°rakat √©s √©rt√©kes√≠t√©si lehetŇĎs√©geket. AlapvetŇĎen a szezon j√ļnius k√∂zep√©n-v√©g√©n indul √©s j√ļliusban van a fŇĎszezon. Akkor m√°r az ŇĎszibarack√© is elindul. A kajszi szezon augusztus elej√©ig tart, a s√°rgabarack fajt√°k f√ľggv√©ny√©ben. Az ŇĎszibarack k√©sei fajt√°i miatt eg√©szen szeptember k√∂zep√©ig tart. A szezon kezdete persze az idŇĎj√°r√°s f√ľggv√©ny√©ben eltol√≥dhat. Ha hidegebb, csapad√©kosabb az idŇĎ, nehezebben √©rik a term√©s. Ilyenkor ak√°r 1-2 h√©ttel k√©sŇĎbb is indulhat a befŇĎz√©si szezon.

√Črdekess√©gek a hazai termel√©srŇĎl

A legjelentŇĎsebb kajszibarack termŇĎt√°j Borsod-Aba√ļj-Zempl√©n megy√©ben helyezkedik el. Ezen a ter√ľleten k√∂r√ľlbel√ľl 1700 hekt√°r kajszibarack √ľltetv√©ny tal√°lhat√≥, amelynek mintegy harmad√°n a G√∂nci Magyar kajszi fajt√°t termesztik. Nagyobb termesztŇĎ ter√ľletek tal√°lhat√≥k m√©g B√°cs-Kiskun, Csongr√°d √©s Pest megy√©kben, √∂sszesen k√∂r√ľlbel√ľl 900 hekt√°r, valamint K√∂z√©p- √©s D√©l-Dun√°nt√ļlon 700-800 hekt√°r.

S√°rgabarack felhaszn√°l√°sa

√Črdemes a kajszi szezon alatt a zamatos gy√ľm√∂lcsbŇĎl t√©lire is elrakni, hiszen nincs is ann√°l finomabb, mint mikor a t√©li hideg est√©ken a zamatos, nap √©rlelte gy√ľm√∂lcsbŇĎl falatozhatunk. A s√°rgabarack friss fogyaszt√°sra is kiv√°l√≥an alkalmasak, de a legt√∂bb fajt√°b√≥l s√°rgabarack lekv√°r vagy dzsem is k√©sz√≠thetŇĎ. Azonban le is fagyaszthatjuk, ak√°r az ŇĎszibarackot, akkor t√©nyleg csak mag√°t a gy√ľm√∂lcs√∂t tessz√ľk el t√©lire minden n√©lk√ľl. Arra √©rdemes figyelni, hogy a kienged√©s sor√°n a magas v√≠ztartalma miatt a gy√ľm√∂lcs √∂sszeesik √©s levet enged, √≠gy m√°r korl√°tozott √©telekhez tudjuk haszn√°lni, azonban elfalatozva is √≠zorgia az √≠zlelŇĎbimb√≥knak.

A kajszi egy rendk√≠v√ľl eg√©szs√©ges, vitamind√ļs gy√ľm√∂lcs, mely rendszeres fogyaszt√°s√°val sz√°mos betegs√©g is megelŇĎzhetŇĎ. Fontos figyelembe venni azonban, hogy a s√°rgabarack j√≥t√©kony hat√°sa a szervezetre elsŇĎsorban nyers √°llapotban √©rv√©nyes√ľl. 

https://hu.wikipedia.org/wiki/Kajszibarack

Vissza a kategória cikkeihez