Sárgabarack utóérése

A sárgabarack utóérése még szedés után is folytatódik, azonban nem mindegy, hogy mikor milyen érettségű gyümölcsöt szüretelünk a gyümölcsfákról.  Nálunk, a mérsékelt égövben, a tipikusan utóérő gyümölcsök főleg az almatermésűek köréből kerülnek ki. Ilyenek többek között az alma, a körte, a birs, a naspolya. Ezek őszi szüretelésű gyümölcsök. Nyáron inkább a nem utóérő, rövidebb ideig tárolható gyümölcsök kerülnek az asztalra. Kivételt képez ez alól a sárgabarack és az őszibarack.

Ezeknek ugyanis van utóérésük, bár még az sem tesz olyan hosszú tárolási időt lehetővé, mint ami a tipikusan utóérő gyümölcsöknél lehetséges. Az utóérés azt jelenti, hogy a gyümölcs nem teljesen érett állapotban kerül leszüretelésre és még megfelelő körülmények között tovább érik. Ezáltal javulnak a beltartalmi értékei, még színesebb, ízletesebb lesz, húsa megpuhul, a gyümölcs fogyaszthatóvá válik. Ezzel szemben a nem utóérő gyümölcsöknek csak akkor lesz jó az élvezeti értékük, ha a fán értek meg. Ugyanis a szüretet követően már nem javulnak a beltartalmi értékeik.

Sárgabarack utóérése

A kajszi az utóérő gyümölcsök közé tartozik, azonban nem mindegy, hogy mikor és hogyan szüreteljük. A tapasztalatok azt mutatják, hogy a 80%-os érettségi fokot elért gyümölcsök esetében várható még a megfelelő utóérés. Általánosságban elmondható, hogy a kajszi akkor tekinthető szedésre érettnek, ha az alapszíne már világos sárga. Ekkor már könnyedén leválik, de még az ujjak nyoma nem látszik meg, de már nem kemény tapintású. A sárgabarack fokozatosan érő gyümölcs, ami azt jelenti, hogy 2-3 naponta részletekben – akár 4-szer, 5-ször – kell szüretelni.

Teljes érettségi állapotát akkor éri el, ha már a fajtára jellemző a színe, a csúcsán és az alján pedig nyomásra enged. Ekkor már sárgabarack lekvár készítésére alkalmas. Azonban, ha eddig az állapotáig fennmarad a fán, akkor nagy része az érett terméseknek magától lehullik. Érdemes a gyümölcsöt kézzel szedni, mert bár alkalmazható a kajszi esetén a rázva szedés is, de akkor a sérülések miatt a gyümölcs még kevesebb ideig tárolható el. Ugyanis minél érettebb, annál nagyobb mértékben és könnyebben sérül.

https://hu.wikipedia.org/wiki/Kajszibarack

Vissza a kategória cikkeihez

error: Védett tartalom