Sárgabarack vásár

A sárgabarack vásár főleg a sárgabarack szezonban jellemző, bár már előtte is találkozunk a gyümölccsel a bevásárlóközpontok polcain. Ezek azonban még nem az itthoni termőhelyekről kerülnek ki, és a hosszú szállítási idő miatt azonban nem is elég éretten kerülnek szüretelésre. Ez pedig a beltartalmi értéküket nagyban rontja. Ezért is érdemes kivárni a hazai gyümölcsök érési időszakát. A sárgabarack érése – az időjárás függvényében – általában június közepétől egészen augusztus közepéig tart.  

Ezt az időszakot próbálják a különböző nemesítéseknek köszönhetően hosszabb időszakra kitolni. Aki biztosra akar menni a termelőktől tud vásárolni közvetlenül. Hazánkban a kajszibarack igazán nagy népszerűségnek örvend, így az országban több helyszínen is tartanak Sárgabarack fesztiválokat a szezonban – jellemzően július közepén. Érdemes ezekre is ellátogatni, mert azon túlmenően, hogy vásárlási lehetőség is van, számos érdekes programmal, gasztronómiai különlegességekkel várják az érdeklődőket.

Sárgabarack vásár

A sárgabarack érésétől kezdve számos helyen kínálják a termelők a portékáikat bárhol az országban. Érdemes ezekről a helyekről is vásárolni, hiszen valószínűleg kedvezőbb áron jutunk az ízletes, lédús csemegéhez. Azonban aki maga szeretné szedni a sárgabarack lekvárnak, befőttnek valót számos helyen szedd magad akciókat is talál. Ezeken a helyeken többféle sárgabarack fajta is megtalálható, így akár a lekvár érettségének és a befőtt keménységűnek valót is leszedhetjük egyszerre.

Nagyon sok helyen előre jelzik, hogy mikortól melyik fajta érik. Azonban érdemes figyelni a saját honlapokat és előre informálódni is, mert az időjárás függvényében eltérések is lehetnek a korábbi jelzésekhez képest. Nagy előny még, hogy általában a sárgabarack termő részekkel együtt sok helyen őszibarack is van, így akár ahhoz is megszedhetjük a szükséges mennyiséget. Ez pedig családi programnak sem utolsó, hiszen sokan csak ilyenkor tapasztalják meg, hogy a gyümölcs szüretelése hogyan is történik. A gyerekek is szokták élvezni, főleg, hogy annyit ehetnek, amennyi csak beléjük fér.

Mikor érett a sárgabarack?

Érdemes tudni, hogy a kajszi bár nyári gyümölcs – amiknek nincs utóérése – utóérésű az őszibarackkal együtt. A sárgabarack fajták gyümölcsei akkor tekinthető szedésre érettnek, ha az alapszíne már világos sárga. Ekkor már könnyedén le tudjuk szedni, az ujjaink nyoma még nem látszik meg, de már nem kemény tapintású.

A sárgabarack fokozatosan érő gyümölcs. Vagyis nem egyszerre, hanem akár 2-3 naponta részletekben kell szüretelni és mindig csak a kb. 80%-ban érett gyümölcsöt kell leszedni.  Teljes érettségi állapotát akkor éri el, ha már a fajtára jellemző a színe, a csúcsán és az alján pedig nyomásra enged. Ha azonban teljes érettségig a fán marad, akkor sok esetben már lepotyog szedés előtt.

https://hu.wikipedia.org/wiki/Kajszibarack

Vissza a kategória cikkeihez

error: Védett tartalom