Sárgabarack virágzása

A sárgabarack virágzása a gyümölcsfajok közül először virágzik. A csonthéjasok sorrendjében a kajszi után az őszibarack, szilva, cseresznye és a meggy következik. A sort a körte és az alma zárja. Ezek közül a kajszibarack az egyik legérzékenyebb gyümölcs. A barackfákon már januárban elkezdenek fejlődni a rügyek. Éppen ezért a téli és a kora tavaszi fagyok könnyen kárt tehetnek bennük. Érdemes emiatt főleg a hidegre rezisztens fajokat ültetni. Amelyik virágrügy túléli a fagyokat, az hibátlan gyümölcsöket teremhet. Hazánk időjárása nagyon kedvez a kajszinak, ami a száraz, meleg nyarakat, de a hideg telet is jól viseli. A napsütéses órák száma is magas, ennek pedig a magyar kajszi édességét, zamatos ízét köszönhetjük.

Sárgabarack virágzása

A sárgabarack fajták közül legelőszőr a japán kajszi virágzik. Az egyik legismertebb fajta a Gönci kajszi, mely többnyire március első napjaiban már bontja a szirmait.

Hazánkban az egyes gyümölcsfajok virágzása többnyire az alábbiak sorrendjében történik:

  • igen korai virágzású: mogyoró,
  • korai virágzású: mandula, japánszilva, köszméte, sárgabarack
  • középkorai virágzású: cseresznye, piros ribiszke, fekete ribiszke, őszibarack, szilva, meggy,
  • középkésőn virágzó: körte, szamóca, alma,
  • későn virágzó: dió, birs, naspolya, málna,
  • igen későn virágzó: szeder, gesztenye.

Az időjárás természetesen változtathat ezen, hiszen a meleg áprilisban az egyes fajok virágzása egymásba érhet. A száraz, változó hőmérsékletű tavaszi időjárás hatással van a kajszibarack virágzására és a méhcsaládok fejlődésére is. Míg a hűvös, esős tavasz esetén a virágzás áthúzódhat akár májusra is. Hazánkban évente körülbelül 30 ezer tonna kajszibarackot termelnek, de hideg időjárás, vagy a virágzáskor jelentkező fagyok esetén ez visszaeshet akár 10 000 tonnára is. Ilyen történt 2018-ban. Ez pedig a sárgabarack szezont és gyakorlatilag minden gyümölcs érési idejét változtathatja.

Virágzás során fellépő gombabetegség

Jó tudni, hogy a mandula, őszibarack, szilva, kajszi és meggyfákat a monilia laxa nevű gomba már a virágzás időszakában fertőzheti. Ez főleg a hideg, esős időszakban jelentkezhet. Ilyen időjárási viszonyok között súlyos járványt is okozhat. A virágok ugyanis elhalhatnak, majd a fiatal levélkék is hasonló gyors hervadást, elhalást mutatnak. A gomba már a hajtásból megfertőzi a vesszőt, belenő az ágakba, a korona részleges elhalását, súlyos esetben akár a fa pusztulását is okozhatja. Ilyenkor már a virágzás alatt ajánlott a növény permetezése.

https://hu.wikipedia.org/wiki/Kajszibarack

Vissza a kategória cikkeihez

error: Védett tartalom