Sárgabarack vitamin

A sárgabarack vitamin tartalma rendkívül magas, ezért is és a rendkívül finom zamatos íze miatt is nagyon népszerű gyümölcs hazánkban. A különböző fajták június végétőlaugusztus elejéig két-három hétig teremnek, hamar leérnek. Érdemes ezalatt az idő alatt minél többet fogyasztani belőle, mert a sárgabarack jótékony hatása a szervezetre igazán rendkívüli. Rendszeres fogyasztása mellett számos betegség megelőzhető.

A sárgabarack vitamin tartalma

  • A kajszinak magas a vitamin tartalma főleg A-, B1-, B2-, C-vitamin található benne.
  • Ásványi anyagok közül kálium, foszfor, magnézium, kén, vas, kalcium, nátrium, mangán, niacin, folsav, fluor, kobalt és kén.
  • Ezenkívül cukrok – levulóz és glukóz.
  • A- és C-vitamin tartalma igen magas.
  • Már napi két-három szem gyümölcs elfogyasztásával fedezhetjük napi A-vitamin igényünket.
  • Értékes sok sárga béta-karotin tartalma miatt is.
  • Jótékony hatásai nemcsak belsőleg, de külsőleg is rendkívül hasznosak.
  • Már a kozmetika ipar is régóta felfedezte magának. Sokszor alkalmazzák pattanásos bőr kezelésére, bőrbetegségek megelőzésére. Magas víztartalmának köszönhetően fontos szerepe van a bőr hidratálásában is.
  • A kajszibarackból arcpakolás is készíthető, mely rendszeres használatával a bőr rugalmasabbá, frissítőbbé, hidratáltabbá válik.
  • A sárgabarack – akárcsak az őszibarack – rendkívül magas víz tartalmú 80-85%-a víz, így jó szomjpótló a nyári nagy melegben.
  • Ezenkívül a sárgabarack kalória tartalma nem túl magas, viszont nagyon jó élelmirost forrás, akárcsak az alma, vagy a körte.
  • Az energia tartalma: 10 dkg sárgabarack kb. 48 kcal, a glikémiás indexe körülbelül 57.
  • Az 50-nél magasabb GI-érték már közepesen magasnak tekinthető. Az alacsony GI-értékű élelmiszerek fogyasztása elengedhetetlen, mind a súly, mind a vércukorszint szinten tartása szempontjából. Azonban a magasabb értéket képviselő tápanyagok fogyasztása megemelheti a vércukorszintet, ezért a cukorbetegeknek figyelni kell a bevitt mennyiségre.

A barack jótékony hatása a szervezet számára

A sárgabarack rendszeres fogyasztásával – mely 2-3 darab gyümölcsöt jelent naponta – számos betegség megelőzhető.

Jótékony hatásai:

  • vértisztító
  • vizelethajtó
  • energiapótló
  • késlelteti az öregkori látásromlást
  • enyhe hashajtó hatású
  • emésztést segítő
  • kedvezően hat a zsíranyagcserére
  • segíti a máj méregtelenítési folyamatait
  • rákellenes hatásáról is ismert
  • csökkentheti a szívbetegség kialakulásának kockázatát
  • erősíti és egészségesen tartja a csontokat
  • frissítő

https://hu.wikipedia.org/wiki/Kajszibarack

Vissza a kategória cikkeihez