Tartalomjegyzék
A sárgabarack vitamin tartalma rendkívül magas, ezért is és a rendkívül finom zamatos íze miatt is nagyon népszerű gyümölcs hazánkban. A különböző fajták június végétőlaugusztus elejéig két-három hétig teremnek, hamar leérnek. Érdemes ezalatt az idő alatt minél többet fogyasztani belőle, mert a sárgabarack jótékony hatása a szervezetre igazán rendkívüli. Rendszeres fogyasztása mellett számos betegség megelőzhető.
A sárgabarack vitamin tartalma
- A kajszinak magas a vitamin tartalma főleg A-, B1-, B2-, C-vitamin található benne.
- Ásványi anyagok közül kálium, foszfor, magnézium, kén, vas, kalcium, nátrium, mangán, niacin, folsav, fluor, kobalt és kén.
- Ezenkívül cukrok – levulóz és glukóz.
- A- és C-vitamin tartalma igen magas.
- Már napi két-három szem gyümölcs elfogyasztásával fedezhetjük napi A-vitamin igényünket.
- Értékes sok sárga béta-karotin tartalma miatt is.
- Jótékony hatásai nemcsak belsőleg, de külsőleg is rendkívül hasznosak.
- Már a kozmetika ipar is régóta felfedezte magának. Sokszor alkalmazzák pattanásos bőr kezelésére, bőrbetegségek megelőzésére. Magas víztartalmának köszönhetően fontos szerepe van a bőr hidratálásában is.
- A kajszibarackból arcpakolás is készíthető, mely rendszeres használatával a bőr rugalmasabbá, frissítőbbé, hidratáltabbá válik.
- A sárgabarack – akárcsak az őszibarack – rendkívül magas víz tartalmú 80-85%-a víz, így jó szomjpótló a nyári nagy melegben.
- Ezenkívül a sárgabarack kalória tartalma nem túl magas, viszont nagyon jó élelmirost forrás, akárcsak az alma, vagy a körte.
- Az energia tartalma: 10 dkg sárgabarack kb. 48 kcal, a glikémiás indexe körülbelül 57.
- Az 50-nél magasabb GI-érték már közepesen magasnak tekinthető. Az alacsony GI-értékű élelmiszerek fogyasztása elengedhetetlen, mind a súly, mind a vércukorszint szinten tartása szempontjából. Azonban a magasabb értéket képviselő tápanyagok fogyasztása megemelheti a vércukorszintet, ezért a cukorbetegeknek figyelni kell a bevitt mennyiségre.
A barack jótékony hatása a szervezet számára
A sárgabarack rendszeres fogyasztásával – mely 2-3 darab gyümölcsöt jelent naponta – számos betegség megelőzhető.
Jótékony hatásai:
- vértisztító
- vizelethajtó
- energiapótló
- késlelteti az öregkori látásromlást
- enyhe hashajtó hatású
- emésztést segítő
- kedvezően hat a zsíranyagcserére
- segíti a máj méregtelenítési folyamatait
- rákellenes hatásáról is ismert
- csökkentheti a szívbetegség kialakulásának kockázatát
- erősíti és egészségesen tartja a csontokat
- frissítő
https://hu.wikipedia.org/wiki/Kajszibarack
Vissza a kategória cikkeihez