Sárgabarackos gombóc

A sárgabarackos gombóc egy igazán népszerű étel a hazai háztartásokban, bár sok háziasszony nem szívesen áll neki a tészta készítése miatt, és mert időigényes. Azonban a bolti nem vetekedhet az igazi házi készítésű barackos gombóccal. Bár, ha egyszer neki látunk, érdemesebb rögtön nagyobb adagot készíteni belőle, mert kiválóan lefagyasztható.

Sárgabarackos gombóc recept

Hozzávalók:

  • 1,6 kg főtt, megpucolt, áttört burgonya
  • 2 db közepes méretű tojás
  • 600 g finomliszt
  • 40 db kisebb méretű sárgabarack
  • 2 evőkanál kristálycukor
  • 1 teáskanál őrölt fahéj
  • 3 evőkanál étolaj
  • 20 dkg zsemlemorzsa

A sárgabarackos gombóc elkészítése:

  1. A krumplit héjában meg kell főzni, majd lehúzni a héjukat. Ezután krumplinyomóval össze kell törni és hagyni teljesen kihűlni.
  2. Amíg a krumpli hűl, a barackokat alaposan meg kell mosni, félbe vágni és kimagozni.
  3. Ha a krumpli teljesen kihűlt meg kell sózni és hozzá kell adni a tojásokat, majd folyamatosan hozzá kell adagolni a lisztet, ügyelve rá, hogy csak annyit, hogy ne legyen kemény a tészta.
  4. Majd lisztezett deszkán kb. kisujjnyi vastagságúra ki kell nyújtani a tésztát és kb. 10X10 cm-es kockákra kell vágni.
  5. Közben már fel lehet tenni egy nagy fazékba vizet forrni, csipet sót hozzáadva.
  6. A félbe vágott barackok közepébe a fahéjjal összekevert cukorból kávéskanállal a mag helyére teszünk picit, és ezt a kockák közepére tesszük.
  7. A tészta 4 sarkát össze kell fogni, összenyomkodni és gömbölyűre formálni úgy, hogy sehol ne legyen lyukas.
  8. Ha már forr a víz a gombócokat bele kell tenni és ha már feljöttek a víz tetejére, akkor még további kb. 3-4 percig kell hagyni főni.
  9. Amíg fő, addig az olajon meg kell pirítani a zsemlemorzsát, folyamatosan keverés mellett, ügyelve arra, hogy le ne égjen.
  10. A megfőtt gombócokat szűrőlapát segítségével ki kell szedni és az az olajon megpirított zsemlemorzsára kell őket tenni, kicsit meghempergetve őket már készen is vannak.
  11. Fahéjas cukorral megszórva melegen tálaljuk, de hidegen is nagyon finom.

TIPP: Ha nagy adagot készítettünk és lefagyasztanánk, akkor a főzés nélküli gombócokat érdemes egy tálcára rakni és előfagyasztani, hogy aztán bezacskózhatók legyenek.

Sárgabarackos gombóc:

https://hu.wikipedia.org/wiki/Kajszibarack

Vissza a kategória cikkeihez

error: Védett tartalom