Sharka vírus rezisztens kajszi

A sharka vírus rezisztens kajszi fajták sajnos nem védettek a többi betegség ellen, de már az is nagyon jó, ha ez ellen a súlyos vírus ellen igen. Az ellenálló sárgabarack fajták azok, amelyek a különböző kórokozókkal, kártevőkkel szemben védettek. A növényeknek a legnagyobb károkat – a szélsőséges időjáráson túl – a kártevők és kórokozók okozzák, melyek sokszor a növény pusztulásához is vezethetnek. A növény nemesítők olyan fajták előállításán dolgoznak folyamatosan, amiket kevésbé viselnek meg ezek a betegségek.

A sharka vírus, vagy más néven kajszihimlő az egyik legsúlyosabb károkat okozó betegség.

A sárgabarack betegségei elsősorban a monília, a sharka vírus és a fitoplazmózis. Ezek pedig nemcsak nagyobb kajszi ültetvényeken, de házi kertekben is fertőzhetnek. Mindenképpen szükséges a védekezés ellenük.  Ezek közül is az egyik legsúlyosabb a sharka vírus.

Sharka vírus – vagy kajszihimlő

Elsősorban a csonthéjas gyümölcsfajokon jelenik meg, így a sárgabarack, őszibarack, szilva és mandulafák egyaránt védtelenek vele szemben. A barack levelein a levél erek körül sárgászöld foltok jelennek meg, illetve a fertőzés hatására gyűrű alakú foltok is keletkezhetnek. A beteg termések színe halványabb és a formájuk is torzul. Ezek a gyümölcsök egyenetlenül érnek, ezáltal íztelenek és a húsban vörösesbarna szövetek is találhatók az egészségesek mellett.

A beteg fák gyengébben fejlődnek, a hajtásaik elvékonyodnak. A vírus rendkívül súlyos károkat okoz, annál is inkább, mivel a fertőzött fák életük végéig betegek maradnak, ugyanis gyógyításuk nem lehetséges. Ezért is nagyon fontos a megelőzés. Terjedésüknek egyik gyakori módja a fertőzött oltvány ültetése, ezért már az oltványok beszerzésénél nagyon figyelni kell rá, hogy kizárólag olyan helyről szerezzünk be barackfa csemetét, ahol népegészségügyi bizonyítvánnyal rendelkező oltványok kaphatók.

Sharka vírus rezisztens kajszi fajták

Sajnos még nem sikerült olyan sárgabarack fajtákat nemesíteni, melyek mindegyik betegséggel szemben egyszerre lennének ellenállóak. Azonban külön-külön a betegségcsoportokra vannak ellenálló fajták. Érdemes már a csemeték kiválasztásánál ezt is figyelembe venni. A nemesítésnek köszönhetően ugyanis napjainkban már több toleráns, illetve ellenálló fajta is rendelkezésre áll.

A sharka, vagy kajszi himlő ellen az alábbi fajták védekeznek jól:

  • Bergerouge
  • Bergeval R
  • Budapest
  • Ceglédi arany
  • Ceglédi óriás
  • Goldrich
  • Harcot
  • Kuresia

https://hu.wikipedia.org/wiki/Kajszibarack

Vissza a kategória cikkeihez

error: Védett tartalom